Kvaliteta vina

U Mostaru održano slijepo kušanje i ocjenjivanje vina: Hercegovačka vina izvrsno prošla

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2017. u 13:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je 27. lipnja 2017. godine, u restoranu „Prestige“, održano slijepo kušanje i ocjenjivanje vina, pretežno hercegovačkih, nekolicine hrvatskih i tek pokoje strane etikete koje su mahom poslužile za odmjeravanje pozicije domaćih vina.

Moderator Ivan Planinić kao voditelja kušanja i ocjenjivanja odabrao je sommeliera Sinišu Lasana, suca na jednom od najprestižnijih, svjetskih ocjenjivanja vina „Decanter“ u Londonu koji je vrhunski i profesionalno proveo sve ocjenjivače kroz kušanje sa svojom suradnicom Ksenijom Matić, sommelierkom WSET Levela 3.

Premda se nije radilo o natjecanju, niti su se dodjeljivale nagrade, večer je organizirana veoma stručno i dodjeljivale su se ocjene na skali od 0-100 bodova kako bi se dobila precizna slika kvalitete vina u konkurenciji.

Vina su bila podijeljena u 6 kušačkih segmenata tzv. „flight“-ova pa smo u prvom kušali žilavke iz 2016., a u drugom žilavke selekcije pored kojih jedan chardonnay i par pošipa.
Pokazalo se da su žilavke izvrsna vina koja imaju puninu i ekstrakt, a posebno se cijeni njihova svježina.

Posljednja 4 segmenta odnosila su se na crna vina, a prisutne je osobito je zaokupio treći gdje su kušale blatine iz 2015. godine.

Svi su članovi žirija jednoglasno zaključili kako se radi o sorti iznimno visokog potencijala te izvrsnim vinima svjetske klase.

U sljedeća dva segmenta kušane su mahom međunarodne sorte domaćih proizvođača, među kojima par inozemnih proizvođača gdje se vrlo jasno pokazalo kako ne kaskamo za konkurencijom niti malo.

I na kraju su kušana zrelija vina od sorti blatina i trnjak gdje niti jedno vino nije dobilo zbirnu ocjenu manju od 90,3 boda što je izvrstan uspjeh i još jednom potvrđuje da je budućnost hercegovačkog vinarstva u autohtonim sortama.

Važno je napomenuti da niti jedno vino, od 57 uzoraka u konkurenciji, nije dobilo manje od 86 bodova što je ekvivalent minimalno brončanoj medalji.

Voditelj kušanja, sommelier Siniša Lasan napomenuo je da je žiri bio prilično strog pri dodjeljivanju ocjena čime je sugerirao da se radilo o ozbiljnom pristupu ocjenjivanju, ali i da postoji visoka doza samokritičnosti spram „domaćih vina“ što je u neku ruku dobro, ali istovremeno treba dodatno osvijestiti kolika je kvaliteta vina koja naši vinari proizvode.

Također, Lasan je pohvalio hercegovačke vinare i istaknuo kako se sva vina koja su bila pred nama bez ustručavanja mogu kvalitetom nositi s vrhunskim svjetskim vinima i još jednom dodao kako je blatina sorta koju treba posebno i dodatno promovirati.

Upravo zajednički, organizirani nastup vinara na svjetskoj sceni, kao i ulaganje u promociju je ono što je potrebno kako bi se proširio glas o onome što mi s ovih prostora već znamo, a to je da je Hercegovina zemlja gdje se rade vrhunska vina, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close