Gornji Vakuf

U četvrtak prosvjed protiv izgradnje deponije

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2014. u 10:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Gornjem Vakufu će biti organizirani prosvjedi protiv projekta regionalnog odlagališta medicinskoga i bio otpada koji bi se trebao izgraditi na rijeci Vrbas, čime bi se ugrozili svi oni koji se nalaze uz tu rijeku.

Lokalitet regionalne sanitarne deponije nalazi se pored magistralne ceste M-16.2 na granici općina Bugojno i Gornji Vakuf-Uskoplje. Deponija bila bi okružena mjestima: Rosulje, Gračanica, Ričica, Humac, Odžak, Dražev Dolac, Pajić Polje, Duratbegović Dolac, Hrasnica, Zanasovići, Bojska, Lužani, Grnica.

Ukupan broj stanovnika ovih naselja prema popisu iz 2013. iznosi 4500. Najbliže naseljeno povratničko naselje Rosulje nalazi se svega 50 m od granice zahvata dok su sva gore navedena mjesta isto u neposrednoj blizini (100-150 m). Župna crkva je udaljena svega 150 m!

Sva mjesta u blizini planirane deponije su stara oko 300 godina i imaju svoju povijest, običaje i kulturu i jedan sebičan potez kao što je izgradnja deponije bi dovela do prisilnog iseljavanja i gašenja navedenih mjesta, pišu ogorčeni stanovnici navedenih naselja. Svi oni koji ne bi bili u mogućnosti odseliti, proveli bi svoj ostatak života u nehumanim uvjetima, udišući smrad i isparavanja sa deponije i pili bi zagađenu vodu.

Dakle neminovno bi obolijevali od raznih, pa i najtežih bolesti kao što su bolesti dišnih organa, kožnih bolesti, karcinoma i ostalih bolesti. Nažalost ne bi mogli dostojanstveno i mirno da odžive svoj vijek u svojim mjestima. Kolika ljubav veže ljude za ova svoja rodna mjesta dokazuju mnogobrojni povratnici koji će nakon što su obnovili svoje kuće biti primorani napustiti svoja ognjišta ukoliko se realizira gradnja deponije, navode organizatori prosvjeda.

Uz naselja na ovom području nalaze se mnoga poljoprivredna dobra. Tu su privatni nasadi kupusa, malina i ostalih povrtlarskih kultura. Mnogobrojni vočnjaci i pašnjaci. Graditi regionalnu sanitarnu deponiju uz ove poljoprivredne površine je ili totalno neznanje ili očita manipulcija osoba koje predstavljaju zahvat izgradnje deponije.

Lokalno stanovništvo, od kojih je većina nezaposlenih se sve više okreće Eko proizvodnji koja im je jedini izvor prihoda sa kojim prehranjuju svoje obitelji. Bilo kakvo pa i minimalno zagađenje poljoprivrednih površina, voda ili zraka dovest će do uskraćivanja proizvodnje ovih Eko proizvoda.

"Moramo navesti i upozoriti javnost da se nedaleko od planirane deponije nalazi rijeka Vrbas i vodovod Krušćica koji napaja 50 000 ljudi. Udaljenost rijeke Vrbas od planirane deponije iznosi samo 50 metara zračne linije. Ukoliko se ovaj projekt realizira čitav eko sistem u Vrbasu bi mogao propasti. Mogli bi zaboraviti na uzgajanje riba, turizam ne bih mogao da opstane kao i sportsko rekreacijske aktivnosti koje su iz godine u godinu sve posjećenije.

Ukoliko ih što prije ne zaustavimo doći do iseljavanja svih ovih povratničkih mjesta", naveli su stanovnici okolnih naselja i organizatori prosvjeda koji će se dogoditi ispred Doma kulture u Gornjem Vakufu u četvrtak 6.11. od 10 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close