U Blagaju međunarodna konferencija o ribljim migracijama
FitFish
OBJAVA: Petak, 21. travnja 2017. 10:52
IZVOR: Fena
AUTOR: K.K.
Ribe migracija
0

Konferenciju, koja se održava u okviru projekta Europske mreže kooperacije u oblasti znanosti i tehnologije (COST) FitFish, otvorio je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović.

Međunarodna konferencija "Plivanje riba i implikacije za migraciju i akvakulturu (FitFish)" otvorena je u petak u Blagaju. Konferencija je okupila eminentne znanstvenike iz 29 zemalja, s ciljem unapređivanja metoda istraživanja iz oblasti fiziologije i migracije riba, monitoringa populacija, kao i modeliranja efekata na određene populacije.

Konferenciju, koja se održava u okviru projekta Europske mreže kooperacije u oblasti znanosti i tehnologije (COST) FitFish, otvorio je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović.

On je ocijenio kako će razmjena najnovijih saznanja na konferenciji u Blagaju zasigurno upisati Bosnu i Hercegovinu na renomiranu listu svjetski značajnih destinacija koje se intenzivno bave konzervacijom prirode i endemskih vrsta.

Arjan Palstra, član istraživačkog odjela sveučilišta u nizozemskom Wageningenu, istaknuo je kako je to sveučilište dio međunarodne istraživačke mreže koja se bavi istraživanjem ribljih migracija i utjecajem tih migracija na ribarstvo.

Govoreći o modernom uzgoju ribe, Palstra je istaknuo problem prenatrpanih ribogojilišta u kojima ribe ne mogu slobodno plivati, što, kaže, rezultira brojnim bolestima i slabijom kvalitetom ribljeg mesa.

Jedan od organizatora konferencije, šef Odsjeka biologije na Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i član znanstvenog odbora projekta FitFish Sanel Riđanović otvorio je program konferencije izlaganjem "Potencijalni utjecaj mini hidroelektrana na genetički biodiverzitet i migraciju salmonida u rijeci Neretvi".

U svom izlaganju kazao je, među ostalim, kako smatra da će izgradnja mini hidroelektrana bez pravljenja tzv. ribljih puteva, biti katastrofalna po endemske vrste u BiH.

Po njegovim riječima, riba treba biti zaštićena, posebice mekousna pastrva i glavatica koje su endemi sliva rijeke Neretve, i koje treba pod žurno staviti na listu ugroženih vrsta.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.