Putovanje

U BiH sve manje ljudi putuje vlakom

Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2015. u 09:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj putnika u vlakovima u Bosni i Hercegovini prošle godine je bio 15,6 posto manji u odnosu na 2013, usprkos povoljnim cijenama karata.

Željeznicama u BiH je u 2014. godini prevezeno svega 530.000 putnika, dok je u isto vrijeme u zračnom prometu zabilježeno 956.870 putnika, pokazali su podaci Agencije za statistiku BiH.

Pad u željezničkom prijevozu vidljiv je i po parametru prijeđenih putničkih kilometara, gdje je lani zabilježen pad od 12,2 posto.

U ukupnoj strukturi prijevoza putnika u BiH na željeznice otpada svega 2,31 posto, na zračni promet 3,61 posto, dok je uvjerljivo najviše korištena vrsta prijevoza cestovni prijevoz, s udjelom od 94,08 posto.

Povodom statistika koje su potvrdile da su vlakovi sve manje atraktivni za putnički prijevoz, u Ministarstvu prometa i veza Republike Srpske su objasnili kako cijena nije jedini i dovoljan razlog da se putnici opredijele za željeznički prijevoz, tim prije što je konkurencija u oblasti transporta sve veća, prenosi Tanjug.

"Putnici koji danas koriste željeznicu su studenti i umirovljenici, i to u većem broju na relacijama gdje nema paralelnog prijevoza cestom, dok zrakoplov koriste gospodarstvenici, sportaši i putnici kojima je vrijeme ograničavajući faktor", kazali su u ovom ministarstvu.

Nadležni su naveli kako su nedostatak kvalitetnih putničkih vagona i mali broj vlakova utjecali na odliv putnika sa željeznice, tako da one prijevoz putnika uglavnom organiziraju u unutarnjem prometu, dok se zračni promet koristi za međunarodni prijevoz. Putnički željeznički promet se u Federaciji BiH subvencinira, dok se u RS sredstvima izdvajanja za željeznice pokriva i godišnji gubitak u putničkom prometu.

Kopirati
Drag cursor here to close