Porezna uprava

U 772 inspekcijska nadzora u BiH zatečena 252 neprijavljena radnika

Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2015. u 10:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Federacije BiH je tijekom tri dana (14, 18. i 20. studenog) izvršila 772 inspekcijska nadzora kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnosti građevinarstva, ugostiteljstva, pekarstva i priređivanja igara na sreću (kladionice).

Navedene aktivnosti izvršene su na području Federacije BiH i tom prilikom su angažirani svi porezni inspektori.

Tijekom inspekcijskog nadzora utvrđeno je da kontrolirani subjekti nisu poštivali važeće zakone, nisu prijavili 252 radnika, nisu vršili evidentiranje prometa, kao i da su 22 obveznika obavljali djelatnost bez odobrenja za rad.

Zbog utvrđenih nepravilnosti koje uključuju zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa zapečaćena su 43 objekta i izdana su 394 prekršajna naloga po kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 1.155.800 KM.

Analizom efekata inspekcijskih nadzora i komparacijom perioda od sedam dana prije provođenja nadzora i tjedna u kojoj su izvršeni inspekcijski nadzori utvrđeno je drastično povećanje prometa registriranog putem fiskalnih uređaja. Naime, kontrolirana ciljna grupa je u periodu od 7. do 13. studenog imala evidentiran promet od 21.136.545,38 KM, a u periodu od 14. do 20. studenog promet od 104.717.823,35 KM, što je povećanje od gotovo pet puta.

Ovi rezultati i pokazatelji obavezuju Poreznu upravu FBiH da nastavi intenzivne kontrole i aktivnosti na sprečavanju sive ekonomije i uvođenju financijsko-fiskalne discipline sve dok postoji i jedan neprijavljeni radnik.

Porezna uprava FBiH je zahvalila obveznicima kod kojih u postupku nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju i pozvala sve porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

''Porezna uprava FBiH uz punu diskreciju poziva građane da Poreznoj upravi prijave nepoštivanje poreznih zakona, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neizdavanje fiskalnih računa i druge koruptivne radnje. Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: [email protected] i [email protected], putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i putem besplatnog poziva 080 020 333'', navodi se u priopćenju iz Službe za odnose s javnošću PUFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close