U 2016. godini: Najuspješnije bh. tvrtke u javnim nabavkama
Dobre vijesti
OBJAVA: Srijeda, 11. siječnja 2017. 20:52
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
U 2016. godini: Najuspješnije bh. tvrtke u javnim nabavkama
0

Portal Akta.ba je donio popis najuspješnijih bh. tvrtki u javnim nabavkama za 2016. godinu

Na osnovu baze podataka portala Akta.ba i rubrike Dodjele ugovora u kojoj obrađuju podatke iz službenih glasnika i sa stranice Agencije za javne nabavke BiH, tim portala napravio je analizu koje su to tvrtke bile najuspješnije u provedenim postupcima javnih nabavki u protekloj 2016. godini.

Prvi kriterij po kojima su selektirali izbor su tvrtke koje se ostvarile najveći broj sklopljenih ugovora i kao takve se pojavljuju među najzastupljenijim ugovaračima tj. pobjednicima u javnim nabavkama.

Listu predvodi bijeljinska Phoenix Pharma koja je pobijedila na čak 467 natječaja. Na drugom mjestu je Interpromet d.o.o. Novi grad sa 423 dodijeljena ugovora, a slijede ih R&S d.o.o. Sarajevo sa 254, Semikem d.o.o. Sarajevo sa 241, te Nestro Petrol d.o.o. Banja Luka sa 235 dobijenih najtječaja.

Drugi kriterij odnosi se na kompanije koje su ostvarile najveću vrijednost ugovora u postupcima javnih nabavki u razdoblju 2016. godine.

Prvi na listi je Integral Inženjering d.o.o. Banja Luka koji je dobio posao izgradnje dovodnog tunela, ulazne građevine i dovodnih tunela HE Dabar i izvođenje istražno-projektantskih radova u tijeku izgradnje, a vrijednost ovog ugovora je 111.978.442 KM.

Na drugom mjestu Univerzitetski klinički centar Tuzla kojem je dodijeljen ugovor vrijedan 70.178.855,00 KM za nabavku usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja suglasno ukupnom Programu zdravstvene zaštite za osigurane osobe sa područja Tuzlanskog kantona. Na trećem mjestu se nalazi RMU Banovići koji je odabran kao najpovoljniji dobavljač uglja, a za potrebe Podružnice Termoelektrana Tuzla. Vrijednost ugovora je 70.072.000,00 KM.

Kada su u pitanju najunosniji sektori javnih nabavki po gospodarskim granama, prednjači sektor građevine i nekretnina kroz koji je prihodovano više od 3 milijarde KM. Slijede sektori razvojnih i poslovnih usluga, te transporta.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.