Zatvoreno

Tuš dužan 678.916 KM poreza

Gospodarstvo / Flash | 21. 10. 2014. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje BiH provodi povezane kontrole firmi Tuš i Tuš-Trade, koji Upravi trenutno duguje 678.916 KM, rečeno je danas Srni u ovoj instituciji.

Glasnogovornik Uprave, Ratko Kovačević rekao je da je firma Tuš-Trade ranije podnijela zahtjev za odgođeno plaćanje duga, koji je odbijen, jer nije bilo elemenata osiguranja njegovog plaćanja.

"Kontrolom je do sada utvrđeno da je firma Tuš-Trade fakturirala kompaniji Tuš opremu u vrijednosti većoj od pet milijuna KM na osnovu čega kompanija Tuš zahtijeva povrat PDV-a od 721.000", pojasnio je Kovačević te naveo kako je zahtjev za povrat PDV-a obustavljen do daljeg.

"Uprava za neizravno oporezivanje BiH je već održala određene sastanke, a predmet je proslijeđen istražnim organima da bi u potpunosti bilo utvrđeno činjenično stanje u vezi s ovim firmama", dodao je Kovačević.

Rukovodstvo Tuša objavilo je kako prodaje sve poslovne objekte u BiH, a tu odluku obrazložili su "prirodnim katastrofama".

Zatvaranjem firme Tuš, stotine radnika u BiH ostat će bez posla, a redakciji portala Bljesak.info obratili su se radnici koji su u Mostaru ostali bez posla tvrdeći kako im nisu uplaćeni doprinosi.

 

 


Kopirati
Drag cursor here to close