Nova ulaganja

Turska spremna 150 milijuna eura ulaganja u BiH

Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2017. u 16:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je spremna ulagati u BiH, rečeno je na današnjem sastanku između Fatiha Matina i Mirka Šarovića.

Naime, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, održao je danas, u okviru Sarajevo Business Foruma, niz sastanaka s delegacijama i gospodarstvenicima drugih zemalja, na kojima su uspješno predstavljeni potencijali i mogućnosti za nova ulaganja u BiH, navodi se u priopćenju.

Na sastanku sa zamjenikom ministra ekonomije Republike Turske Fatihom Matinom, iskazana je spremnost za značajna ulaganja Republike Turske u sektor zdravstva ali i sektor drvne industrije, gdje postoje potencijalni ulagači spremni da ulože 150 milijuna eura u sektor prerade otpadnog drveta, uz uvjet osiguravanja osiguranja sirovine za preradu. Također je istaknuto da se privode kraju tehnički razgovori oko izmjena i dopuna Sporazuma o slobodnoj trgovini te je najavljen skori sastanak sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem , kako bi se razgovaralo o preostalim pitanjima vezanim za značajno unapređenje ovog za BiH važnog ekonomskog Sporazuma.

U cilju daljeg unapređenja suradnje i prezentacije potencijala Bosne i Hercegovine održani su i sastanci sa ministrom ekonomije Republike Indonezije Darminom Nasutionom, te gospodarskom delegacijom Bahraina. Konstatirano je da postoji konstantan trend rasta izvoza bh.prozvoda ali da u odnosu na potencijale naše zemlje, izvoz i ulaganja mogu biti mnogo značajniji.

''BiH je lider u regiji po hidropotencijalima i ključni proizvođač električne energije'', istaknuo je ministar Šarović pozivajući investitore da ulaže u projekte iz ove oblasti. Delegacije drugih zemalja iskazale su veliku zainteresiranost i spremnost za ulaganja u BiH, pokretanje novih projekata ali i uklanjanje ekonomskih barijera te aktivan rad na bližem povezivanju i jačanju suradnje gospodarstvenika.

Kopirati
Drag cursor here to close