Ako kupe imovinu

Turska nudi državljanstvo stranim ulagačima

Gospodarstvo / Flash | 13. 01. 2017. u 16:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjenama zakona Turska je omogućila stranim ulagačima dobivanje državljanstva ukoliko kupe imovinu vrijednu najmanje milijun dolara ili ulože najmanje dva milijuna dolara fiksnog kapitala, prenosi Al Jazeera.

Odluka o izmjeni zakona koja je objavljena u današnjem broju službenog lista Turske također uključuje dobijanje državljanstva za strance koji u banke koje posluju u Turskoj ulože najmanje tri milijuna američkih dolara uz uvjet da bude ostavljen tri godine ili otvore stotinu radnih mjesta.

Ugur Civelek, turski ekonomist i kolumnist, kazao je kako ove promjene u zakonu uglavnom teže k povećanju prodaje imovine, ključnom dijelu turske ekonomije i financijskog sektora koji se suočava sa viškom ponuda.

''Višak ponude na tržištu nekretninama stvara probleme u financijskom sektoru zemlje. Dio nekretnina u ukupnim kreditima banaka je izuzetno velik i povećava se. Ogroman pad u poslovanju nekretninama mogao bi gurnuti tursku ekonomiju u propast'', dodao je Civelek.

Prema službenim podacima Agencije za statistiku Turske, prodaja nekretnina u Turskoj povećala se za 4,5 posto u prvih jedanaest mjeseci 2016. godine u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close