Tunis

Turistički sektor izgubit će 515 milijuna dolara zbog terorizma

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2015. u 08:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tunis očekuje da će izgubiti najmanje 515 milijuna dolara u ovoj godini, ili oko četvrtine očekivanih prihoda od turizma, nakon napada u petak na hotelsku plažu u kome je ubijeno 39 ljudi, većinom britanskih turista.

Napad naoružanih ljudi na plažu hotela Imperial Marhaba u popularnom turističkom mjestu Sousse uslijedio je samo nekoliko mjeseci nakon što su militanti napali muzej Bardo u Tunisu, ubivši 21 osobu i nanoseći udarac turističkoj industriji od vitalnog značaja za ekonomiju zemlje.

''Napad je imao teške posljedice po ekonomiju, gubici će biti golemi'' izjavila je novinarima u ponedjeljak navečer ministrica turizma Salma Loumi, dajući preliminarnu procjenu posljedica napada u Sousseu.

Ta sjevernoafrička zemlja u prošloj je godini zaradila od turizma 1,95 milijardi dolara. Taj sektor čini do sedam posto bruto domaćeg proizvoda i veliki je izvor stranih valuta i pokretač zaposlenosti u Tunisu.

Loumi je izjavila da vlada planira da ukine boravišne takse za turiste i da razmatra olakšanje duga za hotelske operatere kao način pomoći turističkoj industriji.

Policija je potvrdila da je napadač iz Tunisa imao pomagače, ali da je na plaži u krvavom pohodu bio sam. No, neki od preživjelih svjedoka masakra tvrde da je na plaži bio barem još jedan naoružani napadač. Neki tvrde da su vidjeli još jednog muškarca s pištoljem pored bazena, dok su ga drugi čuli na prvom katu gdje su kasnije vidjeli još dva tijela, javlja Independent.

Istražitelji također provjeravaju je li napadač, student Saif Rezgui, proveo vrijeme obučavajući se u džihadističkim logorima u susjednoj Libiji. On je obitelji i prijateljima u svom rodnom gradu pružio samo nekoliko tragova o svojoj radikalizaciji, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close