Problem otkupne cijene

Tristo nezadovoljnih malinara započelo prosvjede u Kiseljaku i Vitezu

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2017. u 19:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na mirnim prosvjedima ispred kompanije "Natural Food" u Vitezu trenutno je okupljeno 15-ak uzgajivača malina nezadovoljnih otkupnim cijenama, a većina ih se pridružila malinarima ispred objekta otkupljivača u Brestovskom kod Kiseljaka, potvrdio je Feni Hasan Hodžić iz Operativnog centra MUP-a Srednjobosanske županije.

Hodžić je kazao da se ispred poduzeća Orange plus d.o.o. u Kiseljaku trenutno nalazi između 200 i 300 malinara koji čekaju ishode pregovora o otkupnim cijenama.

''Trenutno se vode pregovori u ovoj kompaniji, te o njihovom ishodu ovise daljnja zbivanja'', kazao je Hodžić, odgovarajući na pitanje ima li policija informacije o najavljenom nastavku prosvjeda i o tome da će malinari u Vitezu provesti noć ispred objekta otkupljivača.

Kako je kazao danas na okupljanju malinara nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

''Malinari nisu izlazili na cestu, niti u Vitezu niti u Kiseljaku. Radi se zaista o mirnim prosvjedima'', dodao je Hodžić.

Inače, predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Koordinacije udruženja proizvođača maline u FBiH, Saveza proizvođača jagodičastog voća u FBiH, Udruženja otkupljivača maline zaključili su na sastanku u Sarajevu da sve županije, općine i gradovi u skladu sa svojim mogućnostima, a na osnovu zaključka Parlamenta Federacije BiH, trebaju osigurati poticajna sredstva za podršku proizvođačima maline.

Neophodna je, kažu, i harmonizacija poticaja na svim razinama kako bi se svi proizvođači malina doveli u ravnopravni odnos.

Istaknuto je da postoje i drugi načini da se na lokalnoj razini podrži malinarstvo, za koje do sada nažalost nije bilo dovoljno interesa.

''Neprihvatljivo da se od 27 općina obuhvaćenih projektom IFAD za instaliranje rashladnih kapaciteta za bespovratna sredstva prijavilo samo njih sedam. Tražimo da županije, općine i gradovi podrže instaliranje hladnjača u svojim sredinama'', utvrđeno je danas na sastanku o krizi u malinarstvu.

U nadolazećem razdoblju planirana je uspostava baze podataka proizvođača maline, s posebnim naglaskom na one koje se proizvodnjom bave kao primarnom, a ne dodatnom djelatnošću.

Dogovoreno je da će predstavnici radne grupe već sljedećeg tjedna na terenu razgovarati sa županijskim i općinskim vlastima da je upoznaju sa zaključcima i mjerama koje je usvojila Radna grupa.

Kopirati
Drag cursor here to close