Bez kanalizacije

Trebinju prijeti ekološka katastrofa

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2017. u 17:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Starom gradu u Trebinju veći broj stambenih jedinica nije priključen na gradsku kanalizacijsku mrežu, zbog čega postoji mogućnost da fekalije odlaze u rijeku Trebišnjicu koja protječe kroz centar grada.

Direktor trebinjskog „Vodovoda“ Spaso Radović rekao je Srni da šezdesetak stambenih jedinica koji nisu priključeni na kanalizacijsku mrežu, već koriste septičke jame.

''Poduzimamo sve neophodne mjere i radnje kako bi se ti korisnici u što skorije vrijeme priključili na gradsku kanalizaciju'', rekao je Radović, ne želeći da komentirati odlaze li fekalije u Trebišnjicu.

U Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Trebinja potvrđeno je Srni da je Odlukom o komunalnim djelatnostima od 2014. godine propisano da na području grada, gdje je izgrađena javna kanalizacijska mreža, svi koji proizvode otpadno-fekalne vode moraju biti priključeni na tu mrežu.

''Ako se zbog konfiguracije terena ili drugih razloga ne mogu priključiti ne kanalizacijsku mrežu, onda moraju imati vodonepropusne septičke jame'', kažu u ovom odjeljenju.

Iz resornog odjeljenja napominju da je u tijeku akcija Komunalne policije i „Vodovoda“ iz Trebinja na kontroli provođenja odluke.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Bojan Čvoro kaže da u prva četiri mjeseca ove godine, od kada je na ovoj funkciji, nije bilo pritužbi kada je u pitanju Stari Grad, napominjući da iz „Vodovoda“ imaju informaciju da postoji određen broj objekata na tom lokalitetu koji nisu priključeni na gradsku kanalizacijsku mrežu.

''Oni će biti predmet kontrole u narednom razdoblju“, kaže Čvoro i dodaje da Komunalna policija na svaki zahtjev građana izlazi na teren i da, ako utvrdi da je došlo do izlijevanja fekalnih voda izvan septičke jame, daje naloge vlasnicima da se one isprazne.

S obzirom na to da na području Trebinja postoji veliki broj septičkih jama, kaže Čvoro, teško je utvrditi da li sve ne propuštaju vodu, ali po svakoj prijavi građana komunalna policija izlazi na teren.

''Uvijek postoji mogućnost da je neki nesavjestan građanin odvodnju fekalija sproveo u rijeku, a ako dođemo do saznanja da ima takvih slučajeva Komunalna policija odmah djeluje, s ciljem rješavanja problema'', kaže Čvoro i apelira na sve građane Trebinja da ovakve slučajeve prijave Odjeljenju za inspekcijske i poslove komunalne policije.

Napominje da će svi vlasnici objekata koji ne budu podnijeli zahtjeve za priključenje na kanalizacijsku mrežu biti novčano kažnjeni.

''Za nepoštivanje odluke koja se odnosi na priključke na gradsku kanalizacijsku mrežu pravno lice će biti kažnjeno od 700 do 1.500 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 150 do 200 KM, dok je kazna za fizičko lice od 100 do 150 KM uz obavezu priključenja na gradsku kanalizacijsku mrežu'', precizirao je Čvoro.

Ističe da je u tijeku akcija kontrole bespravno priključenih objekata i onih koji nisu priključeni na gradsku kanalizacijsku mrežu, koja je počela u naselju Vinogradi, a u narednom razdoblju doći će na red i sva ostala naselja, među kojima i Stari Grad.

S obzirom na to da neki objekti u Starom gradu nisu priključeni na gradsku kanalizaciju, građani Trebinja kažu da bi moglo prouzrokovati ekološke posljedice, odnosno ugroziti „vodeni svijet“ u rijeci Trebišnjici, te da je do toga već možda i došlo.

Kopirati
Drag cursor here to close