Izuzetna kvaliteta

Trebinjci piju najčišću vodu u Republici Srpskoj

Gospodarstvo / Flash | 23. 02. 2017. u 16:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu izvršenih analiza stanovnici Trebinja piju ispravnu vodu za piće koja je izuzetne kvalitete, pitkosti i ukusa, navodi se u analizi kvaliteta vode gradskog vodovoda u Trebinju za 2016. godinu.

U dokumentu se navodi da je samo u prošloj godini kod ovlaštenih laboratorija izvršeno 295 fizičko-kemijskih analiza i 300 mikrobioloških, dok su preko interne laboratorije poduzeća "Vodovod" urađene 253 provjere na karakteristične fizičko-kemijske parametre.

Utvrđeni postotak neispravnih uzoraka je veoma nizak - fizičko-kemijska neispravnost je utvrđena kod jednog uzorka, i to zbog povećane mutnoće, koja se pojavila nakon obilnih padalina.

Mikrobiološka neispravnost tijekom 2016. godine utvrđena je kod sedam uzoraka, i to onih koji su sa vanjskih slavina, pa je opravdana sumnja da je problem bio u instalaciji u objektu, odnosno da se radi o trenutnoj nečistoći vode, javlja Srna.

Pošto ovo izvorište spada u red kraških vrela, voda iz njega je podložna prolaznom zamućenju, ali stručnjaci smatraju da to nije opasno po zdravlje korisnika vode. U takvim situacija vrši se blagovremeno obavještavanje potrošača o neophodnom prokuvanjaju vode za piće.

Redovni monitoring praćenja kvaliteta vode za piće u Trebinju zajednički prate Javno poduzeće za komunalnu hidrotehniku "Vodovod", sanitarna inspekcija grada i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Provjera zdravstvene ispravnosti vode vrši se tri puta mjesečno sa 24 točke, gdje se pritom vodi računa da se pokriju svi dijelovi grada, odnosno javni objekti kao što su bolnica, škole, vrtići.

Kopirati
Drag cursor here to close