Samo?

Treba nam najmanje milijarda KM od MMF-a

Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2015. u 06:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijarda maraka kredita minimum je koji je našoj državi potreban od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi se krenulo u saniranje entitetskih proračuna, rekao je za Dnevni avaz ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda.

No, kaže kako ostaje da se vidi koliko će u konačnici iznositi kredit, ako se MMF, po okončanju pregleda, pozitivno odredi po zahtjevu BiH.

''Zna se da deficit u RS, koji iznosi oko 500 milijuna KM. Iskazani deficit u FBiH je 684 milijuna KM, dakle to je po proračunu. Ali, tko zna kakvo je stvarno stanje u FBiH. Ja sam rekao da i od MMF-a treba doći do ohrabrujućeg pristupa, jer smo gledali kako reagiraju na krizne situacije, kao što je Grčka ili Ukrajina, gdje se odobravaju stotine milijardi. Jedna milijarda KM koja bi sanirala proračune u BiH nešto je što je minimum'', kaže Bevanda za Dnevni avaz.




Bevanda je rekao kako u situaciji zastoja domaćih ulaganja, te rasta štednje građana i preduzetnika u BiH izostaju investicijske aktivnosti te upozorio da proračunski deficiti u entitetima polako dostižu točke koje se ne mogu nadoknaditi.

''Ne može se više tolerirati da državne firme nisi plaćale doprinose državi 10 do 15 godina. To je apsurd'', rekao je.

Bevanda naglašava da unutarnje zaduženje FBiH već košta i BiH u cijelosti, kao i da treba prestati s praksom prekomjernog izdavanja trezorskih zapisa, jer se tu radi o nekvalitetnom izvoru financiranja, jer je kratkoročan.

Kopirati
Drag cursor here to close