Mlijekarstvo

Traži se rješenje za zaštitu domaćeg mlijeka

Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2015. u 06:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je u petak sastanak s predstavnicima mljekarske industrije u Federaciji BiH.

Razgovarajući o stanju u sektoru, predstavnici mljekarske industrije su istakli da je, osim uvođenja određenih EU prihvatljivih mjera zaštite od viškoga mlijeka iz EU koji ugrožavaju domaću proizvodnju, također potrebno urediti poljoprivrednu politiku osiguravajući planski i sustavno osmišljen pristup proizvodnji mlijeka koji će pogodovati i malim primarnim proizvođačima i mljekarskoj industriji koja otkupljuje njihovu proizvodnju.

Dedić je istakao da resorno ministarstvo radi na pronalaženju rješenja da bi se očuvalo i zaštitilo domaće mljekarstvo koje danas predstavlja ozbiljnu i veoma produktivnu granu gospodarstva u Federaciji od koje ovisi veliki broj malih primarnih proizvođača, kojima je proizvodnja mlijeka jedini izvor prihoda.

''Učinit ćemo sve da očuvamo nivo proizvodnje mlijeka i osiguramo redovnost njene isplate u Federaciji, da bi ublažili posljedice na mljekarstvo. Činjenica je da se ovaj problem mora rješavati u koordinaciji s drugim entitetom i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da bi mogli zajednički preduzeti konkretne mjere'', rekao je Dedić.

Dugoročno gledano, dodao je, trebaju se prije što uvesti mjere strukturne politike koje će podići konkurentnost mljekarskog sektora, kroz poboljšanje kvalitete mlijeka, smanjenje troškova proizvodnje i povećanje produktivnosti po grlu, što je jedina garancija za dugoročno osiguranje opstanka i razvoj te proizvodnje.

''Strukturne mjere su najvažniji mehanizmi uspostave efikasne poljoprivredne politike koje su u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i drugih međunarodnih sporazuma'', istakao je Dedić, dodavši da će u narednom periodu također održati sastanak i s predstavnicima poljoprivrednih udruženja u Federaciji kako bi što bolje sagledali stanje te zajednički i koordinirano iznašli rješenja za prevladavanje ovih problema, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close