Terzić

'Trasa na Koridoru Vc je urađena na osnovu struke, huškanja ima s više strana'

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2017. u 11:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kompletna trasa autoputa na Koridoru Vc je urađena na osnovu struke pridržavajući se najboljih europskih standarda kad je u pitanju gradnja, zaštita okoliša itd. Amandmani koje je usvojila Vlada Federacije su produkt optimizacije koja se morala napraviti obzirom da je cijeli projekt po prvobitnim idejnim rješenjima bio preskup u odnosu na realan broj automobila koji prolaze u tijekom godine'', rekao je to za Patriju Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, po Terzićevim riječima, u amandmanima nije predložilo projekt autoputa, nego prostorni obuhvat i u njegovim granicama će se projektirati autoput, tako da je sada nemoguće reći je li trasa nekome blizu ili daleko od njegovog objekta, a pogotovo prelazi li preko nečijeg objekta.

Na upit koliko će ljudi biti ugroženo projektom, direktor JP Autoceste FBiH odgovara ''ako mislite na područje juga Mostara po mojim informacijama počelo se s preko 3.000 potpisnika peticije, danas je to oko 25'', te dodaje kako je upoznat s činjenicom da se do sada pobunio samo jedan srpski povratnik u naselje Ortiješ.

''Ja sam bio na sastanku kad je taj gospodin govorio i apsolutno razumijemo njegov problem. Zato i imamo postupak eksproprijacije koji će nadoknaditi svu štetu'', istaknuo je Terzić i poručio kako je uvjeren da huškanja ima s puno više strana, uglavnom onih koji nemaju nikakve veze sa trasom.

Na upit je li je isplativije izgraditi jeftiniji autoput ili sačuvati mir u vikend naselju Terzić govori kako je s društvenog aspekta najbitnije je da se autoput na Koridoru Vc izgradi.

''On se može izgraditi samo ako njegovu eksploataciju možemo dovesti u neke ekonomski opravdane norme. Zato su i urađene popravke na 11 dijelova koridora i napravljena optimizacija trase kako bi cijena bila niža, a kvalitet izgradnje ostao isti'', zaključio je.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na svojoj 17. redovnoj sjednici podržao je većinom glasova amandmane Vlade FBiH na prijedlog prostornog plana područja sa posebnim obilježjima od značaja za FBiH "Autocesta na Koridoru Vc".

Izaslanici Doma naroda zbog nedostatka kvoruma nisu se izjašnjavali o ovom pitanju, a u javnosti je nastavljena rasprava o izgradnji, odnosno trasi Autoputa A1, posebno one sporne dionice oko Mostara u vezi sa kojima se veliki broj Mostaraca bunio proteklih dana.

Kopirati
Drag cursor here to close