Trninić i Lasić

Trasa autoceste Sarajevo-Beograd: Postoje dvije opcije

Gospodarstvo / Flash | 09. 03. 2017. u 13:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Denis Lasić i Neđo Trninić, razgovarali su danas u Banja Luci o mogućim trasama autoceste Sarajevo-Beograd, o čemu će se nastaviti pregovori sa svim stranama koje će biti uključene u ovaj projekt.

Lasić je rekao da postoji više koncepata tog putnog pravca, a struka je, kaže, najbliža onom koji bi išao iz Sarajeva, preko Pala, Ustiprače, Goražda, Višegrada do vanjske točke u Vardištu.

I druga moguća trasa, kaže, bila bi od dijela autoceste Sarajevo-Žepče-Tuzla- Brčko-Bijeljina.

''Osim ova dva ministarstva, koja će sudjelovati u izradi projekte dokumentacije, svoje mišljenje treba dati i Republika Srbija i država BiH'', rekao je ministar Lasić.

Njegov kolega iz RS-a Neđo Trninić je rekao da, kada je u pitaju drumsko povezivanje Sarajeva i Beograda, "u sito mreži postoji uvrštena ruta tri, koja povezuje Sarajevo preko Pala, Sokoca, zatim obilaznice oko Rogatice, Višegrada i Vardišta".

''U izradi je studijska dokumentacija koja treba pokazati opravdanost te rute, ali i drugu opciju, koju je spomenuo ministar Lasić, a ide preko Mesića, Goražda, prema Vardištu. Dogovorat ćemo koji je pravac opravdan'', kazao je Trninić.

RS, dodao je, zastupa onaj pravac koji je već uključila u svoje strateške dokumente.

Na sastanku, koji je prethodio današnjoj zajedničkoj sjednici vlada entiteta, bilo je riječi i o Koridoru 5-C kroz RS, pravcu Banja Luka-Mlinište, te dalje kroz Hercegbosnasku županiju do Splita, projektu Banja Luka-Lašva, i, između ostalog, problematici u željezničkom sektoru.

Ministri Trninić i Lasić izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a najavili su i novi sastanak za 15-ak dana.

Denis Lasić je potvrdio u izjavi novinarima da je poništen tender za južne dionice na Koridoru 5-C, jer nisu jednako vrednovani svi ponuđači na tenderu.

''Iz sjedišta EIB-a u Luksemburgu smo prije dva dana dobili informaciju da je njihov odjel za posebne istražne radnje, nakon niza opstrukcija i dugotrajnog razdoblja, od dvije i po godine, koliko je trajao tender, odlučio da se on ponovi. Zajedno s direktorom Uprave Autocesta smo zaključili, u suradnji s EIB-om, da se ubrzaju svi procesi i da bi ponovni radovi trebali početi najesen'', rekao je Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close