Jest, nije

Tko laže o poništenju tendera? Vlast će se raspasti zbog ceste Hrvatima!

Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2017. u 08:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kao ministar, odgovorno tvrdim da je cilj bio samo jedan - opstruirati bilo kakve radove na područjima gdje su Hrvati većina'', rekao je ministar prometa i veza Denis Lasić Večernji list, koji navodi kako će se ''vlast raspasti ako radova na autocesti u hrvatskim područjima ne bude najesen''.

Lasić je potvrdio kako će Europska investicijska banka (EIB) poništiti tender oko izgradnje dionice autoceste na koridoru Vc između Međugorja i Počitelja, te mosta u tome mjestu, poručujući kako će o najavljenoj brzini realizacije ovoga projekta ovisiti hoće li među partnerima doći do razlaza ili pak suradnje s obzirom na dosadašnju praksu opstrukcija.

''Natječaj za iste dionice je raspisan ujesen 2014. Već u njegovoj objavi bilo je očito da će biti dugotrajan, opstruiran i podložan međusobnim žalbama. Uz najbolju volju i htijenje, Ministarstvo, na čijem sam čelu od travnja 2015., nije ga uspjelo privesti kraju, tj. započeti izvođenje radova'', rekao je Lasić.

Uprava Javnog poduzeća Autoceste u tome je razdoblju promijenila četiri direktora, a pojedini su činili sve kako bi se izgradnja autoceste na području Hercegovine zaustavila.

''Činjenica je kako neki od njih nisu imali namjeru ovaj natječaj završiti na zakonski i transparentan način. Posljedica svega toga je stav EIB-a da se ugovor poništi i ponovi'', rekao je.

Podsjećamo, Adnan Terzić, direktor Autocesta F BiH, potvrdio je za Dnevni avaz kako je Tender za gradnju dionice autoputa na Koridoru Vc Počitelj-Zvirovići, čvor Počitelj-most Počitelj, koji je raspisan 2014. godine a proteklih nekoliko mjeseci bio je predmet provjera Europske investicijske banke (EIB) te da će biti poništen.

''Stav EIB-a je da, ako želimo sve ubrzati, onda je najbolje da ovaj tender poništimo i raspišemo novi po ubrzanoj proceduri koji će oni propisati. Tako će i biti. Ali, ovog puta, prema proceduri EIB-a, već do 1. kolovoza moramo imati potpisan ugovor s izvođačem radova'', rekao je Terzić.

No, uprava Javnog poduzeća Autoceste FBiH odbacila je kasnije ''navode pojedinih medija'' da je Europska investicijska banka (EIB) poništila tzv. namješteni tender te da je donedavni v. d. izvršnog direktora Jasmin Bučo odgovoran za sumnjiv izbor izvođača.

"Na sastanku s predstavnicima EIB-a, kojem su prisustvovali ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i v.d. direktora JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, nije uopće bilo govora o tome da je tender namješten niti je izbor izvođača okarakteriziran kao sumnjiv", priopćili su iz Autocesta.

Kopirati
Drag cursor here to close