Vode ima, ali ...

Tim za detekciju i ''nestranački čovjek'' vraćaju vodu u Sarajevo

Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 09. 2017. u 07:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja sam uvjeren da ćemo ovom detekcijom i novim timovima za otklanjanje kvarova i timovima za borbu sa nelegalnim potrošačima naredno ljeto dočekati u potpuno drugom raspoloženju bez redukcija ili sa onim u najtežim vremenskim okolnostima mnogo manje redukcija, nego što je sada slučaj'', rekao je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo gostujući u emisiji INTERVIEW20 koja je emitirana na programu BHT1.

Rekao je kako su napokon iz Vodovoda prihvatili eksperte koje je Vlada izabrala i napravljen je tim za detekciju, koji će ''vrlo brzo ispitivanjima kako oni kažu utegnuti mrežu da se ta curenja smanje barem neki promil''.

''Od Federalnog parlamenta očekujemo suglasnost ovih sedmica kako bi ta prva tranša kredita bila operativna, imamo deset milijuna eura već spremnih, a da taj tim za detekciju detektira najkrupnije u dijelovima mreže. Mijenjamo kompletan elektro-energetski sustav u Vodovodu, pumpe, agregate, koji su zaista stari i neki su čak i 60 godina, a rok trajanja im je 15 godina i taj ćemo dio urediti vrlo brzo i onda naravno zakopati u onim mjestima u kojima treba raditi rekonstrukciju'', kaže Elmedin Konaković premijer Kantona Sarajevo.

Dodao je kako za mandata ove Vlade taj problem mora biti riješen.

''Kockam se sa svojom političkom karijerom i zaista mi je želja da ovo što radimo uradimo dobro po cijenu da se više nigdje ne kandidira da voda u Sarajevu curi i da se možemo uvijek kupati'', rekao je Konaković.

Kaže kako se vezanim rukama bori s problemom u kojem ''oni kojima mi naredimo da nešto urade vas otkače lagano, u kojima oni traže političku zaštitu od tih svojih mecena koji ih čuvaju, s druge strane opravdano majke s malom djecom, nane, dede traže od nas da voda curi''.

Kaže kako vode na izvorištima ima. U sušnom period na izvorištima u Kantonu Sarajevo ima 2.800 litara vode, treba pola od toga ''i mi nismo u stanju 16 godina kao vlast da napravimo sustav u kojem voda u tri sata curi normalno'', rekao je premijer Kantona Sarajevo.

Kaže kako je za novi Nadzorni odbor našao čovjeka za kojega nema pojma kojoj političkoj stranci pripada, ali je, u tuzlanskom Vodovodu obnašao najodgovorniju dužnost kada su tamo rješavali problem.

''On će biti član Nadzornog odbora i potpuno će se uključiti u sarajevski problem. Dakle, i Zenica i Tuzla, dolazi nam jedna delegacija iz Zagreba, jedna iz Ljubljane eksperata za ovu oblast koje smo animirali da nam pomognu da se problem riješi strukom, osigurali smo novac, kredit, sve što treba da se problem riješi. Ja jesam optimističan da će on biti riješen'', rekao je na kraju razgovora Elmedin Konaković premijer Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close