Nejasan prijedlog

Telekomi Kujundžiću: Mobilne usluge i internet u 21. stoljeću nisu luksuz

Gospodarstvo / Novac | 22. 09. 2017. u 08:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga HUP ICT i tri najveća telekoma u Hrvatskoj neugodno su iznenađeni izjavama ministra zdravstva oko mogućeg uvođenja poreza na luksuz, u što je uvrstio i telefone/mobitele, te poručuju da mobiteli, mobilne usluge i internet u 21. stoljeću nisu luksuz.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić zadnjih je dana kroz medije izjavljivao da bi se dugovi u zdravstvu od 3 milijarde kuna mogli pokriti dodatnim porezima na luksuz, pri čemu je spomenuo četiri grupe luksuza - alkohol, cigarete, kocku i telefone/mobitele.

To je u ICT sektoru, s naglaskom na telekomunikacije, izazvalo dosta burne reakcije i nevjericu i na upit Hine iz tri najveća telekoma u Hrvatskoj te udruge Informacijsko komunikacijske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP ICT) u komentarima ističu da su takvim najavama neugodno iznenađeni, ocjenjujući to i "nerazumnim", "nesmotrenim" te "pogubnim za investicije u tom sektoru, za razvoj komunikacija, ali i za hrvatsko gospodarstvo".

HUP ICT: Najave su "veliko nerazumijevanje donositelja političkih odluka"

Komentirajući najave ministra Kujundžića o uvođenju tzv. poreza na luksuz, iz udruge HUP ICT ističu da je to u suprotnosti s najavama hrvatske Vlade, kojima se nastoji rasteretiti hrvatsko gospodarstvo.

"Poduzetnici su već sada previše opterećeni fiskalnim i parafiskalnim nametima, a svako dodatno oporezivanje vrlo teško podnose, i to znatno utječe na poslovanje. Nametanje i najava novih poreza i za ICT sektor u kombinaciji s visokim cijenama radiofrekvencijskog spektra, koje su među najvišima u EU, znatno opterećuje i investicijski potencijal te otežava razvoj mobilnih mreža nove generacije", ističu iz udruge.

Poručuju i da bi "takav porez znatno poskupio cijenu usluga te utjecao na konkurentnost hrvatskih tvrtki".

Naglašavaju i da uporaba interneta i mobilnih usluga nije luksuz već da su to temeljni komunikacijski alati 21. stoljeća, ocjenjujući i da argumenti koji se koriste za njihovo oporezivanje pokazuju "veliko nerazumijevanje donositelja političkih odluka o utjecaju istih na poslovanje cjelokupnog gospodarstva".

Telekomi: Nejasno je o kakvom se porezu radi, ali mobiteli i internet nisu luksuz u 21. stoljeću

Napominjući kako iz ministrovih izjava nije jasno o kakvom se točno porezu radi i na koga se odnosi, iz Hrvatskog telekoma (HT) naglašavaju da je u današnje vrijeme, kada građani žele biti povezani uvijek i svugdje, imati najveće brzine interneta i koristiti napredne usluge, nerazumno uspoređivati telefoniju sa štetnim stvarima poput cigareta, alkohola ili kocke.

"U 21. stoljeću mobilni telefon ne možemo smatrati luksuzom. Oni su neophodni za povezivanje s prijateljima i obitelji, za poslovanje, i da živimo naše živote sigurno i sretno. U Hrvatskoj telekomunikacijska industrija već znatno više doprinosi u porezima u odnosu na druga europska tržišta, pa primjerice davanja za pravo puta iznose više od 10 posto vrijednosti telekom tržišta, a plaćamo i najskuplji radio frekvencijski spektar u Europi", poručuju iz HT-a.

Ističu da HT značajno ulaže u poboljšanje dostupnosti i kvalitete mobilnih usluga te u tehnologije koja je spremna zadovoljiti ogroman rast potražnje za širokopojasnim internetom.

"Ta će ulaganja pomoći rastu hrvatskog gospodarstva, podržati više novih poduzeća i na kraju pomoći i vladi da prikupi više u porezima, a svako novo opterećenje zaustavit će planirane investicije i usporiti dolazak najnaprednijih usluga do krajnjih korisnika, a time i razvoj digitalne Hrvatske", upozoravaju iz HT-a.

Slično poručuju i iz telekoma Vipnet, kazavši da nisu primili nikakvu službenu obavijest o dodatnim nametima u segmentu mobilne telefonije, ali drže da bi nametanje novih poreza u kombinaciji s visokim cijenama radiofrekvencijskog spektra, koje su među najvišima u EU, značajno opteretilo investicijski potencijal i otežalo razvoj mobilnih mreža nove generacije.

"Skrećemo pažnju da je Vipnet u snažnom investicijskom ciklusu razvoja mobilne i fiksnih mreža, posebno ultra-brzog interneta. S tim u vezi, budući razvoj 5G mreža, koji promovira RH i EU u svojim planovima razvoja digitalnog društva, bit će još i značajno zahtjevniji i skuplji s obzirom na eksponencijalan rast potrebe za podatkovnim prometom", kažu iz Vipneta.

Smatraju i da inicijative poput ove ministra zdravstva "sigurno neće pozitivno utjecati na daljnje investicije te poboljšanje statistika vezanih za razvoj broadbanda prema kojima je RH pri dnu EU ljestvice".

U telekomu Tele2 Hrvatska su, kako kažu, najavom uvođenja poreza na luksuz, koji bi navodno uključivao mobitele, "nemalo iznenađeni" te ocjenjuju da bi tako nešto dodatno narušilo poziciju Hrvatske u telekom sektoru u EU.

"U vrijeme kada Europska komisija pred svoje članice postavlja visoke standarde u smislu ulaganja u infrastrukturu kako bi osigurala dostupnost mreža velikih brzina svim svojim građanima, u čemu je RH na začelju, smatramo da se ovdje radi o nesmotrenoj izjavi koja, nadamo se, neće dovesti do nikakvih promjena koje bi mogle negativno utjecati na našu industriju", kažu iz Tele2.

Podsjećaju i da su, kako kažu, posljedice trostrukog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra iz 2014. vidljive još i danas u nedostatku relevantnih investicija u infrastrukturu zbog povećanog opterećenja operatora i uz povećane troškove koje u konačnici snose građani.

"Smatramo da je potrebno smanjiti, a ne povećavati opterećenja mobilnih operatora, te stvoriti poticajan okvir za ulaganje kako bi se ostvarila potrebna investicija u mreže velikih brzina koje su nužne za ostvarivanje ciljeva Digitalne Agende EU", poručuju iz Tele2.

Kopirati
Drag cursor here to close