Sahranjena Agenda

Tegeltija: Mislim da BiH više nema aranžman s MMF-om

Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2017. u 11:42 Z.S

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da je skupštinska većina na razini Bosne i Hercegovine odgovorna za propast Reformske agende i aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

''Nakon današnjeg glasanja u Zastupničkom domu parlamenta BiH razumio sam da je Reformska agenda 'sahranjena'. To mora da zna međunarodna zajednica koja je i kredirala tu agendu, a mi smo je podržali'', ustvrdio je Tegeltija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Nakon što zastupnici u Zastupničkom  domu BiH nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, kao i da bude razmatran po skraćenoj proceduri, Tegeltija je dodao da “osim što je u parlamentu BiH takvim glasanjem 'sahranjena' Reformska agenda, završen je i aranžman s MMF-om”.

''Mislim da BiH više nema aranžman s MMF-om'', rekao je entitetski ministar finanvija.

Tvrdi da ova situacija neće ugroziti javne financije RS-a, jer je, kako navodi, budžet funkcionisano i bez kredita MMF-a u proteklih nekoliko mjeseci, uz traženje sredstava iz drugih izvora.

Naveo je i da na nivou BiH ne postoji parlamentarna većina te da se mora izaći iz novonastale krize.

BiH treba, dodao je, da prestane da obmanjuje javnost i međunarodne faktore o podršci Reformskoj agendi, jer ne postoji većina da se usvoje obaveze definisane tim dokumentom.

Pozvao je i Savez za promjene da se ne krije iza poljoprivrednika, pričama da će biti ugroženi povećanjem trošarina na gorivo, te potvrdio da će Vlada RS-a osigurati dodatnih 10 milijuna KM za potrebe regresiranog goriva za ratare u RS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close