Hodočasnika sve manje

Talijani sve manje dolaze: Propada turizam u Međugorju

Gospodarstvo / Posao | 21. 02. 2017. u 07:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zvuči nemoguće, ali je istinito: trideset i šest godina nakon što je malo hercegovačko Međugorje upisano na kartu svjetskih hodočasničkih odredišta, koje je prosječno posjećivalo oko milijun katoličkih vjernika (i ostalih) godišnje, zabilježen je osjetan pad dolazaka, i to prije svega talijanskih hodočasnika, piše Slobodna Dalmacija.

Talijani su, naime, bili među prvima koji su krenuli na mjesto navodnih Gospinih ukazanja i godinama najbrojniji hodočasnici. Sada se njihov broj i više nego prepolovio, a Gianni Mauro, vlasnik agencije "Mauro", u talijanskim je medijima objavio zatvaranje svog biznisa koji je bio oslonjen na talijanske hodočasnike.

Mauro navodi da je iz Italije godišnje u Međugorje stizalo i više od 200 tisuća hodočasnika, da bi se u ljeto 2016. godine taj broj smanjio na tek pedesetak osoba po trajektu! K tome, više ne vozi ni brodska linija kompanije Blue Line, ostali su Jadrolinija i SNAV, a vlasnik agencije za ovakav pad broja putnika pronalazi dva razloga: ekonomsku krizu u Italiji, ali i kritike koje je međugorskom fenomenu uputio papa Frane, u nekoliko navrata izjavivši da "Bogordica nije poštarica koja bi svakodnevno ostavljala poruke".

Broj 'običnih' turista raste

U Milanu djeluje agencija "Solo Croazia" koja se više od dvadeset godina bavila i hodočasničkim turizmom prema Međugorju, a vlasnica Rea Karninčić potvrdila nam je da broj hodočasnika rapidno pada u zadnje dvije godine.

''Možda ćete najbolje shvatiti koliko je Talijana išlo prema Međugorju kad vam kažem podatak da bi se jadna hodočasnička grupa nekad rasporedila u osam punih autobusa s 55 mjesta, a sada ako se popuni i četrdesetak mjesta u jednom autobusu, možemo biti zadovoljni. Neusporedivo s nekadašnjim godinama. Moram napomenuti da su trajektima za Split putovali hodočasnici s juga Italije, a autobusima su dolazili oni sa sjevera, ali očit je pad jednih i drugih'', objašnjava Karninčić, potvrđujući da su, osim krize (ovdje valja napomenuti da broj "običnih" talijanskih turista u Dalmaciji raste), i Papine kritike dovele do smanjenja organiziranih hodočašća.

''Papa Ivan Pavao II. činio se sklon Međugorju, papa Benedikt nije se izjašnjavao, ali papa Frane je izrazito kritičan, što djeluje na vjernike. I premda povrememeno uputi izjave koje bi se mogle odnositi na Međugorje, ipak bi bilo dobro da donese svoj službeni sud jer prošle su skoro dvije godine otkad je dobio izvješće međunarodne komisije teologa o Međugorju. Tako bi i organizatori i vjernici mogli lakše prosuditi što im je raditi'', navodi Rea Karninčić.

Službenih podataka nema

Slobodna Dalmacija piše  da za razliku od talijanskih hodočasnika u Međugorju raste broj dolazaka iz Poljske. Nažalost, službenih podataka o broju hodočasnika koji dolaze u Međugorje nema, nevjerojatno je da se procjene objavljuju prema broju podijeljenih pričesti - što bi značilo da se jedan hodočasnik može u pet dana pričestiti pet puta pa se broji kao petero, a budući da ima puno onih koji se i ne pričeste - brojka od milijun godišnje mogla bi biti tu negdje...

Procjene broja postelja kreću se oko 20 tisuća, veliki broj vrlo kvalitetnih pansiona i hotela uočljiv je na prvu, no nikako doći do podataka na papiru. A i kako kad se smatra da je 70 posto bespravno sagrađenih objekata!

Kopirati
Drag cursor here to close