Svjetska banka: BiH ima najnesposobniju javnu upravu u Europi
Svijet voli pobjednike
OBJAVA: Četvrtak, 12. siječnja 2017. 8:24
IZVOR: Bljesak.info/Klix.ba
AUTOR: Z.S.
Svjetska banka: BiH ima najnesposobniju javnu upravu u Europi
1

Usprkos navedenim reformskim opredjeljenjima, prema procjenama Svjetske banke iz 2014. godine naša zemlja ima najneučinkovitiju javnu upravu u Europi.

Sve razine vlasti u BiH obvezali su se na razvijanje proračunskog procesa kako bi on postao učinkovit instrument politike, a ovaj cilj definiran je još 2006. godine u Strategiji reforme javne uprave koju su usvojili sve razine vlasti.

Brojni međunarodni projekti podrške u vrijednosti od 19 milijuna KM su u posljednjih desetak godina pružali podršku u jačanju javnih financija i u povećanju efikasnosti i efektivnosti upravljanja proračunom.

Relevantnim izmjenama Zakona o financiranju institucija BiH iz 2009. godine utvrđena je obaveza da se uz prijedlog proračuna dostavlja i informacija o namjeni i očekivanim rezultatima proračunskih izdataka.

Usprkos navedenim reformskim opredjeljenjima, prema procjenama Svjetske banke iz 2014. godine naša zemlja ima najneučinkovitiju javnu upravu u Europi. Naime, indeks učinkovitosti javne uprave u BiH je 36,5 i najmanji je od svih europskih zemalja.

Bolji indeks od BiH imaju Moldavija i Ukrajina (40), Kosovo (43), Albanija (52), Srbija (58), Crna Gora (63) i Hrvatska (73). Najučinkovitiju javnu upravu imaju Švicarska i Finska sa indeksom 99.

"Navedeni indeks znači da javna uprava u BiH ima najmanju sposobnost da odgovori na zahtjeve i potrebe svojih građana", navode za Klix.ba iz Ureda za reviziju institucija BiH.

U reviziji o temi Planiranje proračunskih rashoda u institucijama BiH rezimirano je da se postupkom pripreme proračuna institucija BiH ne postiže željeni pritisak na efikasnost i efektivnost izdataka.

"Proces pripreme proračuna nije pravovremen, nedovoljno je transparentan, a za realizaciju definiranih ciljeva, programa i pripadajućih proračunskih sredstva nisu uvijek utvrđene jasne odgovornosti", navode iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Upozoravaju da proračun institucija BiH ne održava politike i programe Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH u cijelosti, jer svi planski dokumenti ne sadrže jednoobrazno definirane ciljeve za odgovorne u institucijama BiH, odnosno definirani programi u planovima rada i u programskom proračunu nisu usuglašeni.

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
mate mate
1. mate mate
prije 254 dan.
Pa znamo mi to već odavno, ne treba nam svjetska banka to otkrivati.   3:)
+11
-0
1
BA
Chrome