Tko je kriv?

Švicarac opet jača

Gospodarstvo / Flash | 26. 04. 2015. u 19:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarska trpi sve više štete i kritike zbog jakog franka."Nastavimo li ovako, za deset godina će bankrotirati švicarski mirovinski sustav", upozorili su guvernera Tomasa Jordana.

Do sada su gubitke stvarali smanjeni prinosi na državne obveznice, ali novac budućih umirovljenika istopit će i naknade od 0,75 posto koje banke i druge financijske institucije plaćaju za svoje depozite.

Jedna je to od mjera protiv jakog franka koju je SNB uveo kad je odustao od vezivanja uz euro, piše B92.

Jak franak pokosio je brojne dužnike na jugoistoku Europe, posebno u Hrvatskoj, Poljskoj i Mađarskoj, ali sve više negoduju i Švicarci jer im strada izvoz.

Guverner švicarske središnje banke najavio je da bi zbog grčkih dužničkih problema franak ponovno mogao ojačati, nada se privremeno.
U petak je tečaj švicarca na europskim tržištima bio u rasponu od 1,03 do 1,038 franaka za euro.

"Ostati ćemo aktivni na valutnim tržištima koliko je potrebno kako bismo utjecali na monetarne uvjete", kazao je Jordan.

Admiral Markets objavio je da se u posljednjih godinu dana najviše kapitala slijevalo u američki dolar, koji bi mogao još jačati ako se Europska unija ne uspije dogovoriti s Grčkom o otplati dugova.

Nervozu na tržištima izazivaju i predstojeći izbori u Velikoj Britaniji.
Kako bi povećala šanse za ostanak na vlasti, konzervativna stranka aktualnog britanskog premijera Davida Kamerona obećala je referendum o ostanku u Europskoj uniji.

Odlazak Velike Britanije iz EU, upozoravaju, doveo bi do kaosa na financijskim tržištima i dalje jačanje dolara i franka.

Kopirati
Drag cursor here to close