Terzić

Sve spremno za dionicu Zvirovići – Počitelj?

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2017. u 10:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska investicijska banka provjerava proceduru koja je prethodila dobivanju poslova na međunarodnom tenderu, ali da će taj posao biti završen do kraja siječnja, potvrdio je Dnevnom avazu Adnan Terzić, direktor Autocesta Federacije BiH pa će se do kraja siječnja znati kada će i tko graditi dionicu autoputa na Koridoru Vc Zvirovići - Počitelj, vrijednu 200 milijuna maraka.

Ti radovi su usporeni zbog provjera Europske investicione banke (EIB), koja projekt i financira.

Ovim projektom obuhvaćene su dionice Počitelj - Zvirovići, čvor Počitelj - most Počitelj, čija je vrijednost radova 45,6 milijuna eura, te dionica Počitelj - Zvirovići, koja će koštati 46,9 milijuna eura. Rok za završetak oba projekta je 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao, a dionica je duga ukupno 11,2 kilometra.

''Zamoljeni smo od EIB-a da ne komentiramo ovaj proces dok oni ne daju svoj stav. Očekujemo da će se do kraja siječnja banka o tome izjasniti i da onda nastavimo sa započetim procedurama. Imamo već 100 milijuna eura koji su odobreni i koji se već mogu povući'', rekao je Terzić te pojasnio da izgradnja ove dionice ne zavisi ni od akciza za naftu.

''Ovdje je sve završeno. Izgradnja ne zavisi ni od prostornog plana, jer je i to riješeno. Intencija nam je da se provjere okončaju i da ovu dionicu što prije stavimo u funkciju. Vjerujem da će se to uskoro i dogoditi rekao je Terzić.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, izjavio je kako je ovaj posao u ingerenciji institucija Federacije, ali da radovi moraju biti ubrzani.

''Ovakvi slučajevi nam samo oduzimaju vrijeme i dovode nas u poziciju da ne možemo započeti radove na ovoj dionici. Imat ću uskoro nekoliko sastanaka o toj temi, da se ovo pitanje konačno riješi'', rekao je Jusko.

Avaz navodi kako se izgradnjom ove dionice Koridora Vc stvaraju se i uvjeti za nastavak gradnje autoputa od juga zemlje prema unutrašnjosti i povezivanja s magistralnom cestom M-17, a na dionici je planirana i izgradnja mosta Počitelj, koji je najduži most na Koridoru Vc.

Izgradnjom mosta predviđeno je spajanje dvije obale rijeke Neretve. Radi se o jednom od najkompleksnijih mostova na Koridoru, čija je rasponska konstrukcija među stubovima 147 metara. Most će prelaziti preko magistralne ceste M-17 te lokalnih cesta i željezničke pruge.

Kopirati
Drag cursor here to close