BiH

Svake sekunde u 2017. javna potrošnja će biti 474 marke

Gospodarstvo / Flash | 01. 01. 2017. u 07:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj fiskalne godine je vrijeme kada se troše posljednji preostali novci iz ovogodišnjeg proračuna, usvajaju se novi proračuni, po hitnom postupku i u redovnoj proceduri. Vrijeme je i da Fondacija CPI izračuna koliko će se javnog novca trošiti svake sekunde u novoj 2017. godini i u ponoć 31. 12. 2016. ponovo od nule pokrene brojač javne potrošnje.

Prije toga ćemo se osvrnuti na proteklu 2016. godinu, u kojoj je brojač javne potrošnje stigao do cifre veće od 14 milijardi konvertibilnih maraka.

Fondacija CPI nastavila je sa dopunjavanjem i dogradnjom Baze javnih financija na internet stranici www.cpi.ba, koja omogućava svim zainteresiranim građankama i građanima, organizacijama i institucijama uvid u javnu potrošnju od općinskog, preko kantonalnog, entitetskog, nivoa distrikta, pa do državnog nivoa.

''Za određene nivoe vlasti sakupili smo podatke za razdoblje preko 10 godina. Novosti u Bazi javnih financija je da se u 2016. u bazi nalazi i izvanproračunska potrošnja, kao i da je omogućeno pretraživanje baze po ključnim riječima'', priopćio je CPI.

Stare prakse su i dalje prisutne, proračuni se planiraju i usvajaju bez sudjelovanja javnosti. Podižu se novi krediti kojim se isplaćuju stari. Novi krediti MMF-a uslovljeni su privatizacijom javnog sektora, a ugovor sa MMF-om sklapa se u posljednji trenutak i spasava vlasti od bankrota neposredno pred izbore. Krediti se troše na krpljenje rupa u proračunima i tekuću potrošnju.

''Ako se vratimo na početak priče i brojač javne potrošnje, situacija je ovakva: u nadolazećoj 2017. godini, svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini namjeravaju potrošiti 13.100.000.000 KM i već sada znamo da im za taj iznos nedostaje 126,7 milijuna KM. Izvor su, kao i prethodne godine, Računice Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća BiH, dio dokumenta Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini 2017. – 2019. koji je dostupan na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH .  Također, vlasti se namjeravaju dodatno kreditno zadužiti do ukupnog iznosa od 14.953.500.000 KM. Ako podijelimo ovu brojku sa brojem sekundi u godini, dobit ćemo da će brojač javne potrošnje u 2017. godini odbrojavati 474 KM u sekundi'', priopćio je CPI.

Kopirati
Drag cursor here to close