Rigidan

Sustav PDV-a u BiH je konzervativan i treba ga mijenjati

Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2017. u 12:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH ima razumijevanja za inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT da se putem zakonskih izmjena uvede sustav plaćanja poreza na dodanu vrijednost državi tek kada i gospodarstvenici naplate račune koje su izdali svojim kupcima, a ne do 10. u mjesecu, što je dosadašnja praksa.

To je izjavio savjetnik federalnog premijera za ekonomska pitanja Vjekoslav Domljan, koji je danas u Sarajevu moderirao okruglim stolom, na kojem su predstavnici državnog parlamenta i nevladinih organizacija razmatrali navedenu inicijativu, upućenu Vijeću ministara BiH, a koju je podržalo više od 30.000 bh. gospodarstvenika.

''U BiH mora se mijenjati sustav PDV-a jer je konzervativan i rigidan. Imajući u vidu ekonomske probleme potrebno je signalizirati poduzetnicima da se neke promjene vrše, te ohrabriti ih da ostanu u biznisu. U tom smislu ova inicijativa je dobra'', ocijenio je Domljan.

Kaže da je sa stanovišta Vlade FBiH malo teže intervenirati u ovoj oblasti govoreći da je ''sada pitanje iz drugih razloga koliko se može prihvatiti i podržati''.

''Malo je teže raditi u vezi sa zakonom. Neke stvari će se mijenjati, prvenstveno one koje nisu u vezi sa zakonom, a u pogledu inicijative puno toga se veže za zakon i razinu zemlje'', pojasnio je Domljan.

Mišljenja je da bi njeno usvajanje za poljoprivrednike koje su u nekoj zoni borbe za opstanak značio signal da država ne misli samo na sebe nego i na poduzetnike, kojima se treba pomagati tako što će im se olakšati opstanak i razvoj u biznisu.

''Na taj način treba promatrati inicijativu, kao ulaganje u budućnost, a ne držati se kruto, rigidno – samo da se naplati i razmatrati samo onaj fiskalni aspekt. Dakle, aspekt PDV-a koji odgovara državi. Međutim, sustav mora odgovarati i građanima da ga plaćaju sa zadovoljstvom i onda ćemo moći govoriti da postoji razvijen poreski moral'', poručio je Domljan.

Izaslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, koji je u formi poslaničkog pitanja uputio inicijativu Vijeću ministara BiH, istakao je da nakon dva mjeseca još nije dobio nikakav odgovor, a koji nije dostavila ni Uprava za neizravno oporezivanje.

To je, ocjenjuje, loš signal u smislu odgovornosti institucija vlasti prema zahtjevima gospodarstvenika, a istovremeno i dobar znak da možda nisu protiv ove inicijative i da ''pokušavaju iznaći način da uđe u Parlamentarnu skupštinu BiH''.

''Mogli smo predložiti zakon sami od sebe, ali želimo da ovo bude zajednička inicijativa, ne bilo kojeg pojedinca, nevladine organizacije i političke stranke. Zato tražimo od Vijeća ministara BiH i Uprave za neizravno oporezivanje da se uključe i nose inicijativu, koju zahtijeva 30.000 gospodarstvenika'' dodao je Magazinović.

Ekonomska stručnjakinja iz KULT-a Ajka Baručić naglasila je da predložena inicijativa ne bi ugrozila proračun zato što se radi o malom gospodarstvu i ograničenom broju gospodarstvenika kojima bi se pomoglo da opstanu, odnosno da dugoročno plaćaju navedeni porez da ne bi došlo do gašenja biznisa.

''Ovaj prijedlog je osnova za izmjene Zakona o porezu na dobit, koje su potrebne kako bi se smanjila opterećenja gospodarstvenika. Plaćanja do 10. u mjesecu donosi veću mogućnost uspješnog poslovanja gospodarstvenicima, koji godišnje ostvaruju promet do milion KM'', rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta Ševal Suljkanović.

Kopirati
Drag cursor here to close