Život pod 'kirijom'

Studentski stanovi: Gazde u Mostaru se žale na studente, studenti na gazde

Gospodarstvo / Flash | 12. 09. 2016. u 08:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema neslužbenim brojkama tijekom akademske godine u Mostaru živi oko 20 tisuća studenata prvenstveno iz Hercegovine, Bosne i Hrvatske.

Oko tisuću studenata živi u jednom od tri studentska doma, dok ostali žive u iznajmljenim stanovima.

Studenti preferiraju stanove u centru grada u blizini fakulteta, a samo za najam po jednoj osobi potrebno je minimalno izdvojiti od 150 do 200 KM.

Ovo uključuje samo najam stana, dok se režije većinom plaćaju naknadno. Na režije je potrebno dodatno izdvojiti po osobi od 30 do 50 KM, ovisno koje se režije plaćaju.

Koliki stan toliko studenata

U stanovima većinom žive po dva –tri studenta kako bi im troškovi stanovanja bili manji. No, nisu rijetki slučajevi da studenti sami iznajme stan i to po dosta visokim cijenama.

''Živio sam s cimerima i to nije to. Sam već dvije godine zaredom iznajmljujem stan čiji najam košta 400 KM plus režije. Režije me izađu dodatno oko 100-150 KM. Stan je jednosoban, imam dovoljno prostora za sebe. Malo je skuplje, ali imam svoj mir'', rekao nam je student iz Kreševa.

Kad su veći stanovi u pitanju čiji najam dođe i do 800 KM mjesečno nerijetko se događa da žive i četiri studenta zajedno.

''Živjela sam u dobro uređenom dvosobnom stanu. Imale smo sve Internet, kablovsku, nov namještaj. Što se tiče stana i gazda, bilo je dobro živjeti, ali četiri studentice u jednom stanu su ipak previše'', rekla nam je studentica iz Ljubuškog, koja je ove godine, budući da je pred kraj studija odlučila vozariti na fakultet.

Internet – mamac i 'mamipara'

Mamac za iznajmljivanje stanova u Mostaru je svakako Internet. Većini studenata vlasnici stanova nalože da ako hoće Internet da ga sami moraju plaćati i računa im se kao trošak režija.

Studenti su uglavnom zadovoljni stanovanjem u stanovima, no smatraju kako uvijek može bolje. Ističu da bi bilo dobro da u stanovima imaju bolje grijanje, malo kvalitetniji namještaj, interfone u svim zgradama, bolje električne aparate.

Loše iskustvo sa studentima - podstanarima

''Ako plaćam već stan onda želim da je bar u priliku normalan. Neću spavati u krevetu starom 30 godina i jesti na raspalom stolu. Bio sam u dosta stanova kod mojih kolega i vidio zahode koji izgledaju katastrofa'', smatra student iz Posušja.

No, kako se studenti mogu žaliti na stanodavce, tako se i stanodavci mogu žaliti na njih.

''Godinama sam iznajmljivala stanove studentima, bilo ih je stvarno od svagdje i muškaraca i žena. Uvijek je nešto bilo ili im se nešto pokvari ili sami razvale nešto. Lupali bi i puštali glazbu do pola noći. Kasne s 'kirijom'. Jednom mi je jedan student pobjegao kući, ostavio stvari, a dvije 'kirije' ostao dužan. Onda sam rekla dosta'', kaže iznajmljivačica stana iz Mostara i dodaje da je nakon lošeg iskustva sa studentima stan iznajmila jednoj obitelji s malom bebom.

''Kažu iznajmi stan studentima, uzmi 500 KM mjesečno. Zarada samo takva. Uz današnje studente, to nije tako'', objašnjava naša sugovornica.

 

Kopirati
Drag cursor here to close