Elaborat

Stručnjaci iz Njemačke proučavali trebinjske platane

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2015. u 07:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju je na poziv Odjela za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja boravio tim stručnjaka iz Njemačke i uradio dodatne analize zdravstvenog stanja platana u centru grada, a naredih dana će kontrolirati i platane u Trstenom u susjednom Dubrovniku, piše Dnevni avaz.

Bodo Zigert, europski certificirani vještak za njegu i statiku stabala, rekao je da su ispitali strukturu debla i da će na osnovu rezultata koje dobiju uraditi elaborat o stanju platana.

''Platani u Trebinju strukturno gledajući su u dobrom stanju, ali ima mnogo suhih grana i mjesta gdje treba intervenirati'', naveo je Zigert. Ljubomira Popare, inženjera beogradskog komunalnog poduzeća "Zelenilo", rekao je da je nad platanima izvršena kontrola pomoću "tomografa", koja pokazuje kakva je unutrašnjost debla.

"Što je otpor veći, stablo je zdravije. Tamo gdje je trulo, stablo pruža manji otpor. Na kraju se dobiva kriva slična EKG-u kod čovjeka koja se očitava na traci", naveo je Popara i dodao da je evidentno da platni nisu pravilno održavani, te da je iz tog razloga nadležnim donio CD, na kojem se nalazi prezentacija kako da se pravilno platani održavaju, a kako se greške ne bi ponovile u budućnosti, piše Dnevni avaz.

Prema riječima Mirjane Ratković, načelnik Odjela za stambeno-komunalne poslove grada Trebinja, ovo je dodatno angažiranje stručnih osoba, kako bi se utvrdio konačan ishod pet trulih platana.

''Gradska uprava nije ništa prepustila slučaju, i sa njemačkim stručnjacima posavjetovati će se oko eventualnog orezivanja platana'', navela je Ratković. Podsjetimo na nedavno održanoj stručnoj raspravi o stanju trebinjskih platana ponuđeno pet rješenja, od čega je jedno da se ne poduzimaju nikakve radnje, a jedno da se platani zahvaćeni truležom posijeku i zasade nove sadnice, čija je cijena od 1.000 do 5.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close