E, svašta

Strategija za upravljanje dugom RS-a: Osigurati mogućnosti kontinuiranog zaduživanja

Gospodarstvo / Flash | 10. 08. 2017. u 13:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici Strategiju upravljanja dugom Srpske za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

Kako je prenijela Srna, glavni cilj upravljanja dugom Republike Srpske je osiguravanje financijskih sredstava za financiranje odobrenih investicionih projekata, refinanciranje promatranog duga i izvršenje proračuna Republike, uz minimalne troškove i rizike, a imajući u vidu stupanj razvijenosti ekonomije i domaćeg tržišta vrijednosnih papira, kao i zakonom zadata ograničenja zaduživanja.

Iz Ureda Vlade Srpske za odnose s javnošću objavljeno je da se od četiri predložene strategije koje su bile predmet razmatranja Vlada opredijelila za strategiju diverzifikacije izvora financiranja i instrumenata kao preferiranu, koju će implementirati u narednom srednjoročnom razdoblju.

Radi ostvarivanja glavnog cilja upravljanja dugom, Strategijom upravljanja dugom definirani ciljevi zaduživanja su: osigurati mogućnosti kontinuiranog zaduživanja na domaćem financijskom tržištu i istražiti mogućnosti zaduživanja na inozemnom financijskom tržištu, uz prihvatljive uvjeta, te minimizirati troškove, uz prihvatljivu razinu rizika, imajući u vidu razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas i Konsolidirani izvještaj o izvršenju Proračuna Republike Srpske za period od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine.

Proračunski prihodi i primici za nefinancijsku imovinu u prvom kvartalu 2017. godine ostvareni su u iznosu od 591,4 milijuna KM, te je ostvarenje 103 posto jer je financijski plan bio 574 milijuna KM.

Ukupni konsolidirani rashodi i izdaci od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine iznosili su 720,2 milijuna KM, a ino-dug je u prvom kvartalu ove godine redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 59,2 milijuna KM.

U priopćenju se dodaje da je nastavljena kontinuirana amortizacija unutarnjeg duga i iz redovnih proračunskih sredstava izdvojeno je 102,8 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close