Napredak

Strani radnici pozitivno utječu na njemačku ekonomiju

Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2017. u 06:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako migranti doprinose ekonomskom rastu i prosperitetu Njemačke, prenosi agencija Anadolija.

Istraživanje agencije "Movinga" je pokazalo da imigracije imaju pozitivan utjecaj na ekonomski uspjeh te zemlje, kojem posebno doprinose radnici sa visokom stručnom spremom.

Isti izvor navodi da su 2016. godine državni prihodi bili veći od rashoda treću godinu zaredom, dok je bruto domaći proizvod (BDP) ostao stabilan, a javna potrošnja porasla za 4,2 posto.

Prema rezultatima istraživanja, u kojem su analizirano 16 saveznih država, pokrajine sa visokim brojem stranih radnika imaju nišu stopu nezaposlenosti.

Naglašava se da je kulturna raznolikost Njemačke također jedan od faktora koji doprinose ekonomskom rastu zemlje.

U istraživanju se navodi da visokoobrazovani migranti u ključnim gospodarskim granama Njemačke značajno doprinose prosperitetu ove europske zemlje.

Saveznim državama koje ne bilježe visok ekonomski napredak se stoga preporučuje da trebaju privuči više visokoobrazovanih radnika iz drugih zemalja koji bi, kako se navodi, mogli doprinijeti inovacijama i prosperitetu cijele zemlje.

"Impresivan broj kompanija s rizičnim kapitalom kao i broj patenata u multikulturalnim regijama kao što su Berlin, Bavarska i Baden-Württemberg pokazuju da imigracije imaju pozitivan utjecaj na inovacije i rast", kazao je direktor Movinga Finn Age Hänsel.

Inače, imigranti čine 9,6 posto ukupne populacije Njemačke, a svaki peti stanovnika je migrantskog porijekla.

Kopirati
Drag cursor here to close