Loša slika

Strancima u Mostaru smeta ''samo smeće''

Gospodarstvo / Flash | 09. 04. 2017. u 16:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička predsezona u Hercegovini uvelike traje. Radnici iz dućana opskrbili su se robom koja je u proljetnom i ljetnom razdoblju najtraženija, dok se zarada očekuje tek nakon Uskrsa. Mostar najčešće pohode turisti iz zemalja regije, Njemačke, Kine, Australije i Velike Britanije.

Engleskinja Karin je ove godine u Mostar došla prvi put. Zadovoljna je onim što je dočekalo, kaže da vodiči kvalitetno rade posao, gastro-ponuda je odlična, a jedina stvar koja joj se nije svidjela je nečistoća, piše Oslobođenje.ba.

Skokovi

''Primijetila sam smeće na ulici i to mi je zasmetalo. Sve ostalo je na mjestu. Tu sam prvi put i ne isključujem uskoro novi dolazak'', kazala je.

Turistica iz Kine imena Vang drugi put je u Hercegovini, a osim Mostara obišla je Blagaj, Međugorje, Kravice i Mogorjelo. Hercegovačka klima joj, kaže, odgovara, pa rado dolazi u proljeće. Ono što posebno voli su trešnje i voće koje uspijeva u ovom dijelu BiH.

Radnici u suvenirnicama s nestrpljenjem iščekuju početak sezone. Aris Kreso kaže da je 2015. za njih bila bolja od prošle godine. S njim se slaže Demond Đonko. Ističe i da će vjerojatno izgradnja kolektora otežati posao, ali i svakako pozdravlja napore za čistu Neretvu.

Na Starom mostu novinari su sreli Miralema Kazazića i Ermina Sarića, skakače koji tijekom cijele godine skaču za turiste. Kazazić nije prestajao skakati ni tijekom zime, a kako kažu, pravih mušterija koje su spremne platiti skok će biti tek u sezoni. U jeku sezone i jedan i drugi u prosjeku izvedu po 15 skokova dnevno, a najbolje i najčešće platiše su Slovenci i Australijanci.

''Tijekom tjedna je bilo kišnih i oblačnih dana i to se odmah osjeti na broju turista, pa i na broju skokova. U prošlu subotu smo izveli za ovo doba godine iznenađujućih 12 skokova'', priča Sarić.
Predsjednik Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić upoznat je s problemima s kojima se susreću turistički radnici, a kaže i da je smeće već stari problem grada.

''Malo je onih koji vode brigu o tomu. Postoje i mali problemi unutar firme koja brine o čistoći, ali sve u svemu smo zadovoljni onim što je rađeno dosad'', kaže Krešić, koji je pozdravio izgradnju kolektora, ali i napomenuo da se mogao izabrati drugi termin za radove: ''Ako sve ovo ode duboko u ljeto, stvorit će nam dodatne probleme.''

Dnevne posjete

Za Oslobođenje ističe da je mnogo posla bilo na prezentaciji turističke ponude Hercegovine širom svijeta, a sajmovima su osim predstavnika TZ-a nazočili i hotelijeri.

''I oni i mi smo zadovoljni. Očekivanja su, iskreno, velika i moja predviđanja su da bi predstojeća sezona mogla biti bolja nego sve dosadašnje. Tu se treba poklopiti niz faktora, a jedan od onih na koje ne možemo utjecati su vremenske prilike. Mi smo s naše strane uradili sve što smo mogli'', govori Krešić.

Još jedan od problema je i prosjačenje, te činjenica da brojni turisti odsjedaju u Dubrovniku, a na dan dođu u Hercegovinu.

''Toga će i dalje biti i to je nešto što je nemoguće iskorijeniti. Ukoliko se broj tih slučajeva smanji, bit ćemo zadovoljni. Na iskorjenjivanju prosjačenja radi se dugo već i tu već imamo određene rezultate'', rekao je osvrćući se i na probleme u Međugorju.

''Prvi pokazatelji su pozitivni i govore da usprkos svim tim događanjima, broj posjeta neće opasti'', kaže Krešić.

Kopirati
Drag cursor here to close