Pravilnik

Strože kazne: Objavljen novi Pravilnik o CEMT dozvolama

Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2017. u 08:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH izdalo je novi Pravilnik o CEMT dozvolama kojim se propisuje način utvrđivanja godišnjeg kontingenta multilateralnih dozvola za obavljanje međunarodnog prijevoza tereta domaćim prijevoznicima, odnosno CEMT dozvole, njihova raspodjela, korištenje, povlačenje, kao i povrat.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, novi Pravilnik o CEMT dozvolama je usklađen s Vodičem Međunarodnog prometnog foruma (ITF) o korištenju multilateralnih kvota CEMT dozvola.

Jedna od bitnih novih karakteristika Pravilnika odnosi se na bodovanje prijevoznika koji sudjeluju u postupku raspodjele CEMT dozvola. Naime, prema Pravilniku koji je stupio na snagu, pored ostalog, bodovanje prijevoznika se vrši na osnovu kvalitete i nosivosti voznog parka, kao i broja zaposlenih vozača, dok će se dodatni kriteriji za bodovanje primjenjivati od 1. siječnja 2020. godine.

Pravilnikom o CEMT dozvolama pooštrene su kontrole iskorištenosti dozvola koje će se vršiti u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine. U slučaju da dozvole ne budu iskorištene, bit će oduzete.

Također, predviđene su strože mjere za prijevoznike koji ne koriste CEMT dozvole u skladu s pravilima CEMT-a propisanim Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, te samim Pravilnikom kao osnovnim podzakonskim aktom.

Ministarstvo će i dalje nastaviti poduzimati aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta bh. prijevoznicima.

Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku BiH broj 52/17, 5. srpnja 2017. godine, a stupio je na snagu dan nakon objavljivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close