Gospodarski sajam

Stolac postao središte mediteranskih plodova Hercegovine

Gospodarstvo / Flash | 09. 10. 2015. u 10:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Stocu je u petak svečano otvoren poljoprivredni sajam za šipak-nar, smokve i masline ''Hercegovački plodovi Mediterana''.

Prvog sajamskog dana upriličeno je svečano otvaranje na kojemu su pohvaljeni napori poljoprivrednika stolačkog kraja i cijele Hercegovine koji ovu važnu gospodarsku granu razvoja održavaju na životu.

Važnost sajma u Stocu posebno su istaknuli načelnik općine Stolac Stjepan Bošković i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNŽ Donko Jović, koji su naglasili kako pored prezentacije proizvoda na sajmu važan dio sajma čini i edukacija, koja će doprinijeti boljem razvoju poljoprivrede a samim time i kompetitivnosti proizvoda s područja Hercegovine na tržištu.

''Bogatu gastro ponudu stolačkog kraja prezentira dana chef Goran Raguž, nakon toga slijede stručna predavanja. Jedno od njih je 'Perspektivnost uzgoja i destiliranja smilja u Hercegovini' koju vodi prof.dr. Ahmed Džubur, što će zasigurno izazvati zanimanje, s obzirom na broj ljudi koji se na području Hercegovine bave uzgojom i preradom smilja.

Slijedi potom predavanje na temu 'Ishrana bilja-gnojidba smilja' doc.dr.sc. Adrijane Filipović te 'Tehnologija uzgoja smilja' prof.dr. Nezira Tanovića, dok će na kraju predavanje o 'Korištenju prehrambenih proizvoda u turizmu' održati Ana Marušić Lisac'', ističe za Bljesak.info Ante Vujnović, jedan od organizatora manifestacije.

On napominje kako manifestacija svake godine okuplja sve više izlagača i kako ju obilazi sve više posjetitelja, drugog dana sajamske manifestacije bit će nagrađeni najbolji izlagači.

''Najuspješnijim izlagačima će se dodijeliti nagrade za trud, rad i kvalitetu, a organiziran je od strane predsjednika Organizacijskog odbora. Nakon toga u poslijepodnevnim satima od 17 sati do zatvaranja je predviđen zabavni glazbeni program uz druženje posjetitelja i izlagača'', dodaje Vujnović.

''Cilj sajma je predstaviti plodove Hercegovine (Mediterana) kroz prezentiranje domaćih i stranih izlagača i očuvati vrijednost šipka-nar, smokve i masline, te ako je moguće ostvariti dodatnu suradnju s potencijalnim partnerima'', zajljučuje Vujnović za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close