Odobren način

Što donosi novi Zakon o MIO?

Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2016. u 18:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju te ga uputio u dvomjesečnu javnu raspravu.

Predlagač je Federalna vlada, a prema obrazloženju ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, Nacrt je utvrđen na osnovu Strategije reforme mirovinskog sustava u FBiH, koju je odobrio Parlament.

Ministar naglašava da je to vrlo važan zakon kojim počinje reforma mirovinskog sustava FBiH. Zasniva se, osim na Strategiji, na procjenama da bi se sustav urušio ako se reforma ne provede "jer imamo tendenciju povećanja broja umirovljenika, a mali broj radno sposobnog stanovništva“.

Zakon uvodi novine, umjesto sustava "koeficijenta“, sustav bodovanja: na osnovu godina staža i uplaćenih doprinosa, osoba ima određeni broj bodova. On se množi s određenim općim bodom (13,6 KM), koji se usklađuje prema procentu rasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini.

''Drugo, uvodi se trezorski način poslovanja, gdje trezor, odnosno proračun u FBiH, garantira stabilnost isplate mirovina, kao i redovnost, što je vrlo bitno za umirovljenike. Uvodi se i drugačiji način obračuna beneficiranog dijela plaća i uplata za mirovinski sustav. Dosad su uplate bile u trećini iznosa, što nisu bile pravične naknade'', kazao je između ostalog ministar Drljača.

U nastavku sjednice, zastupnici su bez rasprave odobrili izvještaj o izvršenju proračuna FBiH za prošlu godinu.

Iako je ranije bilo najavljeno da će ova sjednica trajati dva dana, okončana je danas.

Datum sljedećeg zasjedanja bit će poznat naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close