Stižu nam nove novčanice i kovanice
Stare dotrajale
OBJAVA: Ponedjeljak, 17. travnja 2017. 11:41
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: K.K.
Novac marke hrpa 100 KM
1

Novčanice i kovani novac navedenih apoena, izdanje 2017. godina, tiskani su i kovani u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) pustila je u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenima od 10, 50 i 100 KM i kovani novac u apoenima od 5,10, 20 i 50 feninga i 1 KM, dodatno tiskane i kovane u 2017. godini.

Novčanice i kovani novac navedenih apoena, izdanje 2017. godina, tiskani su i kovani u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica i kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Novo izdanje novčanica zamijenit će u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tijekom prethodnih godina, biti povučene iz opticaja. Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, kao i kovani novac prethodnih izdanja, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Osnovna obilježja novčanica tiskanih u 2017. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnih izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka '2017' kao godina tiskanja navedenih apoena i potpis guvernera CBBiH Senad Softić.

Također, ostaju ista obilježja dodatnih količina novca kovanog u 2017. godini, s tim da se na naličju kovanog novca svih apoena nalazi brojčana oznaka '2017', kao godina kovanja navedenih apoena.

Tiskanje i kovanje novih količina novčanica i kovanog novca konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom tečaju.

Novčanice i kovani novac će u opticaj biti pušteni sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
marijan marjanovic
prije 156 dan.
A nismo ni ove potrosili sta ce nam te nove
+38
-6
0
BA
Chrome