Staklena banka čeka Vladu
Mostar
OBJAVA: Ponedjeljak, 20. ožujka 2017. 18:41
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Staklena banka čeka Vladu
3

Vlada će prvo morati očistiti Staklenu banku, pa je onda useliti

Staklena banka u Mostaru izgrađena prije više od 30 godina danas je napuštena zgrada koja narušava izgled ovog grada. Zgrada je trenutno puna smeća ali i narkomanskog ''pribora''. No, nakon brojnih zavrzlama s dokumentacijom, nikada iskorištena zgrada prijeći će u ruke federalne Vlade koja će imati pune ruke posla da raščisti sve pno što Staklena banka bez stakla godinama ''guta''.

Smeća ima gotovo na svakoj etaži ove zgrade koja je povremeni dom beskućnicima.

Nerijetko ovu zgradu posjete mladi iz ovog grada, ali i turisti koji se slikaju s vrha ove zgrade pa je mnogi s razlogom smatraju i jednom od glavnih turističkih simbola grada na Neretvi.Zgrada nikada nije bila stavljena u funkciju. Kad je napravljena, ostakljena je, ali unutrašnjoj joj nikada nije bila dovršena.

'''Staklena banka arhitektonski vrlo zanimljiv objekt u središtu grada, još uvijek stoji prazna i urušena, prepuštena na milost i nemilost kako vremenskim (ne)uvjetima, tako i ljudskom faktoru'', navedeno je u časopisu Nestabilnost Građevinskog fakulteta.

U časopisu je tada navedeno kako objekt ima ukupno 11 etaža, te je tlocrtno podijeljen dilatacijama na tri, statički neovisne, cjeline.

Škakljivo arhitektonsko rješenje

''Promatrani objekt je podijeljen u tri dijela: - srednji dio s amfiteatrom se sastoji od suterena, prizemlja, mezanina, tehničke etaže i 7 katova, - „šalter sala“ (aneks A), koja se sastoji od suterena i galerije, - administrativni dio (aneks B) se sastoji od suterena sa skloništem, prizemlja i mezanina. Konstrukcija je, što se tiče arhitektonskog oblika dosta zahtjevna, posebice prizemlje i mezanin zbog velikih raspona i konzolnih dijelova. I u preostalim etažama, osim podrumske imamo konzolne dijelove velikih raspona na oba kraja središnjeg dijela konstrukcije. Statički sustav konstrukcije, posebice središnjeg dijela, je vrlo „škakljiv“'', navedeno je tada u časopisu.''Što se tiče arhitektonskog oblikovanja konstrukcije može se reći da ona ima izrazitu tlocrtnu, a i visinsku nepravilnost od suterena pa sve do „tehničke etaže“, iako je, u konstrukcijskom smislu, podijeljena dilatacijama na tri međusobno neovisne cjeline. Posljedica ovakve tlocrtne i visinske nepravilnosti, posebice centralnog dijela objekta, je sadržana u činjenici da su prva dva vlastita oblika torzijska, što je nepoželjno u smislu dinamičkog odgovora konstrukcije na potres. S obzirom na činjenicu da su svi stupovi u konstrukciji armirani poprečnom armaturom koja ni u kom slučaju, ne zadovoljava, to je još više realno izražen negativan učinak torzijskih oscilacija na vertikalne elemente konstrukcije. S obzirom na izbor konstruktivnog sustava, može se reći da je i u statičkom i u dinamičkom smislu neadekvatan i maksimalno pojednostavljen. Što se tiče armirano-betonskih greda može se reći da su se u gotovo svim gredama konstrukcije pojavile pukotine, čija širina nije problematična'' , navedeno je tada u časopisu Nestabilnost.

Unatoč svim građevinskim nedostacima, te smeću koje je trenutno glavni ukras ove zgrade, čini se kako za ovu zgradu dolaze bolji dani. Naime, nakon godina i godina najave obnavljanja ovog arhitektonskog diva, ozbiljna ponuda stigla je iz Vlade FBiH. Naime, Vlada planira smjestiti vlastite institucije u ovaj objekt.

Vlada FBiH sklapa kupoprodajni ugovor za ''Staklenu banku''

Iz Vlade FBiH je početkom ožujka rečeno kako su se stekli uvjeti za kupovinu objekta ''Staklene banke''.

''Prihvaćajući informaciju Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Federalna Vlada je zaključila da su se stekli uvjeti potpisivanje ugovora o kupoprodaji objekta ''Staklene banke'' u Mostaru'', priopćeno je iz Vlade FBiH.Podsjećamo, Vlada Federacije BiH na sjednici početkom lipnja 2016. godina izrazila je zainteresiranost da ova zgrada bude kupljena u zatečenom stanju (objekt nije u cijelosti izgrađen), s ciljem privođenja konačnoj namjeni - smještaju federalnih institucija u Mostaru.
Površina ''Staklene banke'' je 8.829 m2, a početna cijena prema natječaju koji je objavila Gospodarska banka d.d. Mostar u likvidacijskom postupku je bila 5.809.482,00 KM.

Komentari (3)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Brtovic Tatarski
prije 189 dan.
Staklena banka čeka Vladu?? Vladu Zelu??Otisao je on u ZG   8|
+21
-18
12
FR
Chrome
Ismet Prezimovic
2. Ismet Prezimovic
prije 188 dan.
Mislite kamena banka?
+12
-5
0
NO
Chrome
Wolf Wolfovic
3. Wolf Wolfovic
prije 188 dan.
šta čeka Čovića ili Oročevića da je kupi u nekoj nelegalnoj privatizaciji kao i ostale objekte po Mostaru?
+28
-0
0
BA
Chrome