Cvijanović

Srpska diže mirovine, BiH je raštimani orkestar

Gospodarstvo / Novac | 11. 09. 2017. u 06:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je kako na razini BiH, osim prazne priče o Europi i reformama, ne postoji spremnost da se ozbiljno pristupi bilo kojem pitanju, te da štetu od njihovog nerada i neodgovornosti trpe svi.

Upozorila je kako, ukoliko se pitanje trošarina uskoro ne riješi, neće biti aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, niti podrške Europske banke za obnovu i razvoj za izgradnju auto-puteva, te podsjetila da je Republika Srpska svoj dio posla iz aranžmana s MMF-om i reformske agende završila prije devet mjeseci.

"Pitanje trošarina je obveza vlasti na razini BiH, a tamo već neko vrijeme nema parlamentarne većine i ne zna se ni tko pije, ni tko plaća. Što se tiče koordinacije između različitih nivoa vlasti u pogledu reformskih procesa, ne postoji više ni komunikacija, a kamoli koordinacija", rekla je Cvijanović za Glas Srpske, dodajući da razina BiH više liči na raštimani orkestar nego na iole ozbiljnu vlast.

Navela je kako bi usvajanjem izmjena Zakona o trošarinama bila omogućena intenzivna gradnja prometne infrastrukture, proračuni bi imali redovne tranše povoljnih sredstava MMF-a, bila bi olakšana realizacija programa sa Svjetskom bankom, poljoprivrednici i Fond zdravstva Srpske dobili bi po dodatnih deset milijuna KM.

"Upravo to su SDS, PDP i NDP i željeli da spriječe, a SDA zbog unutarnjih podjela i raspada poslaničkog kluba nije uspjela osigurati dovoljno glasova", dodala je Cvijanović.

Premijerka Srpske je rekla da ne vidi potrebu da institucije BiH povećavaju fiskalni okvir i traže povećanje sredstava, jer te institucije troše previše novaca, a građani od njihovog rada ne vide nikakvu korist, prenosi Srna.

Govoreći o proračunu Republike Srpske, Cvijanović je navela da se, između ostalog, obveze redovno izmiruju, da je evidentan rast prihoda od izravnih i neizravnih poreza, a makroekonomski pokazatelji iz godine u godinu se popravljaju.

Rekla je da će proračun za sljedeću godinu biti usvojen na vrijeme, kao i svake godine, te podsjetila da su penzije u Srpskoj povećane više od 11 posto u prethodne tri godine.

"Dodatno povećanje od pet posto bit će osigurano u dva koraka - od listopadske mirovine tri posto, a sljedeće godine za dodatna dva posto", dodala je Cvijanović.

Naglasila je kako će, prema projekcijama Vlade Srpske, ove godine po različitim osnovama i iz različitih izvora, u agrarni sektor Srpske biti uloženo oko 185 milijuna KM.

Govoreći o poduzeću "Željeznice Srpske", Cvijanović je rekla da je procjena da bi proces restrukturiranja poduzeća trebao biti završen do kraja 2021. godine, i da je za to potrebno oko 230 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close