Borba za opstanak Srbije

Srbiji prijeti bankrot, Vučić (ne)spreman za borbu za opstanak?

Gospodarstvo / Industrija | 08. 07. 2014. u 06:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija, u kojoj je svaki peti građanin bez posla, a broj umirovljenika veći od broja zaposlenih, bori se sa rekordnim proračunskim deficitom i prijeti joj bankrot, ocjenjuje agencija France presse.

U analizi objavljenoj nekoliko dana poslije posjete premijera Aleksandra Vučića Parizu, AFP podsjeća da je Vučić najavio reforme, uključujući rezove u glomaznom javnom sektoru, ali da analitičari upozoravaju da konkretne mjere tek predstoje.

Glavni analitičar Standard banke za tržišta u razvoju Timothy Ash, izjavio je za AFP da su “veoma visoka očekivanja” od nove Vlade Srbije.

- Obećavali su mnogo, imaju mandat za reforme i građani od njih očekuju rezultate - više nema izgovora”. Ako ne budu djelovali, tržišta će ih kazniti pošto se razmjere duga približavaju nivoima održivosti, kazao je Ash.

Očekuje se da će Srbija ove godine imati rekordni proračunski deficit od osam posto, uz rast od jednog procenta. Situacija bi, međutim, mogla da se pogorša za dodatna 0,2 procentna poena zbog posljedica poplava, navodi francuska agencija.

Vučić, koji je, kako je navedeno u analizi, obećao oporavak posrnule privrede, rekao je da je njegova Vlada spremna da sprovede bolne reforme, uključujući povećanje poreza, nove rezove u javnom sektoru i smanjenje subvencija.

- Ako to ne uradimo u narednih šest-sedam mjeseci, nećemo nikada”, rekao je on, upozorivši da bi Srbija, sa sadašnjom javnom potrošnjom, mogla da se nađe u situaciji u kakvoj je Grčka.

- Imamo više umirovljenika nego zaposlenih, a od zaposlenih, više od 50 posto je u javnom sektoru. Tko to može da izdrži?”, kazao je premijer.

Proračun Srbije, koji dostiže oko osam milijardi eura, grca pod teretom isplata 1,7 milijuna mirovina i više od 700.000 plaća za zaposlene u javnom sektoru, u zemlji koja ima 7,2 milijuna stanovnika. Više od 20 posto radno sposobnih građana je bez posla, a mnogi od zaposlenih jedva preživljavaju s prosječnom plaćom od 350 eura, navedeno je u analizi.

Ministar privrede Dušan Vujović rekao je da proračun dodatno opterećuju subvencije u iznosu od 600 milijuna eura godišnje za 161 državno poduzeće, koje je trebalo da bude zatvoreno još prije 10 godina.

Vujović je najavio da bi do kraja 2016. godine trebalo da bude privatizirano još 400 državih poduzeća i dodao da Vlada traži međunarodne investitore za oporavak tih firmi. Srbija, prema njegovim riječima, mora da reformira i zastarjele zakone o radu, privatizaciji i stečaju.

Očekuje da Skupština Srbije usvoji te reforme do kraja srpnja, a kako navodi AFP, analitičari, pak, smatraju da vlada ne djeluje ni dovoljno brzo, ni dovoljno odlučno u rješavanju krize.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić rekao je da bi deficit ove godine mogao da bude najviši u Europi, dok istovremeno, “Vlada djeluje manje spremno za fiskalnu konsolidaciju i sprovođenje reformi nego u vrijeme kada je formirana”.

AFP podsjeća da je rebalans proračuna, prvobitno najavljen za lipanj, odložen za kasnije i da je za listopad odloženo i smanjenje plaća u javnom sektoru.

Član Fiskalnog savjeta Nikola Altiparmakov predviđa da bi javni dug do kraja godine mogao da dostigne 70 odsto BDP. Ako Vlada ne sprovede reforme u narednih šest mjeseci… suočavamo se sa ozbiljnom opasnošću od javnog duga, rekao je on.

Lažna je dilema da li treba da smanjimo plaće ili mirovine ili da sprovedemo štednju u javnim poduzećima. Nemamo izbora, moramo da uradimo sve te tri stvari ili ćemo propasti, upozorio je on.

Vučić je, kako prenosi AFP, poručio da ne postoji nikakva alternativa paketu nepopularnih reformi. “Ovo je borba za opstanak, to moramo da uradimo i uradit ćemo”, rekao je premijer Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close