modularna puška

Srbi dobivaju puške američkih specijalaca

Gospodarstvo / Flash | 26. 04. 2017. u 06:58 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Vojske Srbije uskoro će biti opremljeni najsuvremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje. Radi se naime o modularnim puškama FN SCAR-L koje su razvijene za potrebe američkih specijalnih postrojbi, a koje koriste standardno NATO-vo streljivo 5,56x45 mm

Kako piše beogradska Politika, iz srbijanskog ministarstva obrane nisu precizirali koje će postrojbe biti opremljene ovim puškama, već su u dopisu listu naveli kako je Vojska Srbije 'u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih postrojbi i snaga namijenjenih za izvršenje posebnih zadataka'.

Srbijanski vojni analitičari smatraju da je riječ o Projektu 1.500, koji predviđa najavljeni plan opremanja 1500 vojnika najsuvremenijom opremom te naoružanjem.

Radi se naime o modularnoj pušci koju je 2004. godine proizvela belgijska vojna industrija Fabrique Nationale de Herstal (FN) za potrebe američke Postrojbe za specijalne operacije (SOCOM), prenosi Tportal.

FN SCAR dobio je ime upravo po akronimu svoje krajnje namjene (Special Forces Combat Assault Rifle), a Vojska Srbije trebala bi dobiti verziju L, što je laganiji model koji se koristi kao automatska puška sa standardnim NATO-vim streljivom kalibra 5,56x45 mm.



Tijelo puške izrađeno je od aluminija, dok je odvojivi dio s okidačem i sustavom okidanja izrađen od polimera. Taj dio kompatibilan je s onim jurišne puške M16, a od istog materijala izrađeni su i okvir, područje oko vijaka, sigurnosni vijak te gumbi za otpuštanje.

Koristi se zatvoreni plinski sustav, a dosad su proizvedene tri generacije SCAR pušaka, iako svaka generacija međusobno ima neznatne razlike. Tako se primjerice na SCAR-u iz druge generacije kundak rastavlja na način da se poteže dolje, dok se kod treće generacije poteže gore.

Kundak puške može se svinuti na desnu stranu, čime ne zaklanja pristup okidaču.

Light verzija s NATO-vim streljivom kalibra 5,56×45 mm ima brzinu kojom za 0,3 sekundi može prijeći razdaljinu od 304,8 metara, što znači da metak pogađa živu metu prije nego što ona čuje hitac.

Prednost SCAR-a u odnosu na konkurenciju je to što se ova napredna puška rastavlja na samo osam dijelova, a na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i bacač granata, što znatno povećava njezinu vatrenu moć.

Sama puška teška je tek tri i pol kilograma, a pored američke vojske koriste je specijalne postrojbe u Čileu, Finskoj, Francuskoj, Indiji, Litvi, Meksiku, Novom Zelandu, Njemačkoj, Pakistanu, Peruu i Poljskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close