Snižena kirija: Federalna Vlada ostaje podstanar u Mostaru
Produljen najam
OBJAVA: Ponedjeljak, 19. prosinca 2016. 11:02
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Snižena kirija: Federalna Vlada ostaje podstanar u Mostaru
3

Zakup predmetnih prostora u 2016. ukupno je iznosio 688.368,60 KM.

Vlada Federacije BiH i iduće godine bit će smještena na istim lokacijama u Mostaru. Kako se vidi iz dokumenata Vlade Federacije, nedavno su produljeni ugovori o najmu prostora na nekoliko lokacija na širem području Mostara, piše Večernji list. Ipak, cijene zakupa nisu iste.

Različite cijene

Islamska zajednica smanjila je cijenu zakupa za 5 posto, pa će iduće godine Vladi prostore iznajmljivati po cijeni od 11,84 KM po četvornom metru s PDV-om. Radi se o prostoru od 662,9 četvornih metara i osam parkirališnih mjesta, a Vlada je dobila i 140 metara četvornih prostora u potkrovlju gratis. Nešto veća cijena zakupa je u Grandexu d.o.o. i Faruka Ćupine, koji su bili suglasni da cijenu zakupa spuste na 12,9 maraka s PDV-om.

Prostori su površine 994 i 479 četvornih metara, a uključena su i četiri parkirališna mjesta. Najviša cijena je zakupa hotela Ero koji je u vlasništvu Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Oni nisu pristali na snižavanje cijena najma i cijena je ostala na ovogodišnjoj razini, odnosno, 14,4 marke po četvornom metru s PDV-om. Radi se o istočnom krilu hotela Ero, ukupne površine 2484 četvorna metra, i pripadajućem parkirališnom prostoru. - Zakup triju poslovnih prostora za smještaj federalnih ministarstava koja imaju sjedište u Mostaru, za razdoblje siječanj - prosinac 2017. ukupno bi iznosio 677.469,60 KM s uračunatim porezom na dodanu vrijednost. Zakup predmetnih prostora u 2016. ukupno je iznosio 688.368,60 KM, dakle, umanjen je za 10.899 KM - navodi se u dokumentu federalne Vlade.

Kupnja prostora

U dokumentima se navodi i kako je u tijeku kupnja objekta “Staklene banke” u središtu Mostara, ali kako proces još uvijek traje te kako nije moguće preseljenje na ovu lokaciju. Također, navode kako bi u tome scenariju bila potrebna dodatna financijska sredstva, što Vlada ne može osigurati. Tako će federalna ministarstva koja su smještena u Mostaru i tijekom iduće godine ostati na istim lokacijama.

Očekuje se kako će tijekom 2017. godine biti završen proces kupnje “Staklene banke” u Mostaru te kako bi se federalna Vlada od 2018. godine mogla preseliti u svoje prostorije. U tome slučaju ne bi trošila toliko novca na najam prostora u Mostaru, a u novim prostorima bi se mogle naći i druge federalne institucije jer će za njih svakako biti prostora.

Komentari (3)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Salko Jakirovic
prije 281 dan.
Sve to treba jeftinije i u fabriku duhana smjestit.Manji zajednicki vozni park,jedna kafe kuhinja uz bolju saradnju ministarstava. Uz rakijicu i pjesma bi legla.
+8
-0
0
BA
Chrome
Robin Moon
prije 281 dan.
Zasto iznajmljuju iskljucivo u muslimana???
+4
-2
0
BA
Chrome
Mili Guzin
3. Mili Guzin
prije 281 dan.
Kirija je i do sada mogla biti niza. Sad kad je pocela kritika rastrosnosti vlade dogovara se niza kirija, a da nije kritike bila bi i visa. Potrebno je preispitati svaki ugovor koji u Mostaru imaju drzavne sluzbe. Tu su i rak i rbfbih, a sve u privatnim zgradama bespravno napravljenim poslije rata.
+6
-2
0
BA
Chrome