Tečaj

Snažan pad dolara, euro raste

Gospodarstvo / Flash | 02. 07. 2017. u 10:09 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pao, što je ponajviše posljedica njegova slabljenja prema euru jer Europska središnja banka najavljuje ukidanje poticajnih mjera.

Tečaj eura prema američkoj valuti skočio je prošloga tjedna 2,05 posto, na 1,1425 dolara, a u jednom je trenutku dosegnuo 1,1445 dolara, najvišu razinu u 14 mjeseci.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ojačala je, pak, 0,9 posto, na 112,30 jena.

Unatoč usponu prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna potonuo 1,6 posto, na 95,70 bodova, a u jednom je trenutku skliznuo i na samo 95,47 bodova, najnižu razinu u devet mjeseci, piše Poslovni dnevnik.

Američka središnja banka bila je dosad jedina koja je povećavala kamatne stope, no prošloga su tjedna i neke druge najavile stezanje monetarne politike, pa je američka valuta pod pritiskom.

Tako je guverner britanske središnje banke Mark Carney iznenadio ulagače kazavši da će možda trebati povećati kamate jer britansko gospodarstvo raste gotovo punim kapacitetima.

Dužnosnici kanadske središnje banke otišli su korak dalje, pa su poručili da je povećanje kamata moguće već u srpnju.

Najviše je, pak, na tržišta utjecala poruka predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da bi ECB mogla prilagoditi svoje politike jer se gospodarstvo eurozone oporavlja, što je potaknulo špekulacije da bi ECB ove godine mogla početi ukidati izdašne poticajne mjere.

"Najave promjene smjera monetarne politike drugih središnjih banaka, osim Feda, čine druge valute privlačnijima u odnosu na dolar", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Takav razvoj situacije na valutnim tržištima primorao je čak i neke od najžešćih zagovornika snažnijeg dolara da proglase kraj uzleta američke valute koji datira od 2014. godine.

Pritom je najviše ojačao tečaj eura koji je s otprilike 1,12 dolara početkom tjedna skočio iznad 1,14 dolara.

"Najveći test bit će razina od 1,15 dolara za euro. Premda bi prodaje dolara na kraju mjeseca mogle u idućih nekoliko dana ojačati nešto skeptičnije raspoloženje spram američke valute, i dalje smo mišljenja da će uzlet tečaja eura vjerojatnije izgubiti zamah na 1,15 dolara", kazala je valutna analitičarka u RBC-u Elsa Lignos.

U cijelom drugom tromjesečju dolarov indeks prema košarici valuta potonuo je oko 4,6 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od 2010. godine. Pritom je u proteklom kvartalu euro prema doalru ojačao više od 7 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close