Fondovi

Slovačka otvorila 130 tisuća radnih mjesta

Vijesti / BiH-EU | 08. 05. 2014. u 08:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska, Češka i Slovačka su među zemljama koje su sjajno iskoristile proširenje, ali na svoj način ističe se Slovačka koja je pregovarala samo dvije godine, no za to vrijeme provela je stvarne reforme.

Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, je povodom desete godišnjice proširenja bio u Bratislavi i rekao kako je ta zemlja “hrabro i ambiciozno u demokratskim i ekonomskim reformama iskoristila baš svaku priliku koju je pružilo proširenje”, a to se pokazalo u prosperitetu njenih građana. Slovačka je shvatila logiku političkih integracija, otvorenog tržišta te vrijednost liberalne demokracije i pravne države.

Slovačka je primjer prosperiteta koji donosi proširenje: najbrže je rasla od srednjoeuropskih država. Dohodak po glavi stanovnika Slovačke bio je 2004. godine 47 posto od europskog prosjeka, a 2012. bio je 76 posto.

Do financijske krize Slovačka je rasla po stopi od 7 posto, a 2007. godine čak i brže od 10 posto. Unatoč krizi, i dalje je zemlja koja najbrže raste u Evropi i uspjela je smanjiti nezaposlenost s vrlo visokih 19 posto 2004. na, još uvijek visokih 13 posto.

Oko 85 posto slovačkog izvoza je u EU, a gotovo 90 posto FDI-a u Slovačkoj je iz drugih zemalja EU-a. Kvaliteta je također bitna. U Slovačku je ušla visokorazvijena tehnologija, povećala se produktivnost i modernizirala ekonomija. Slovačka je dobro iskoristila fondove EU-a. Od 2007. do 2013. ukupno je 11,6 milijardi eura iz kohezijskih fondova alocirano Slovačkoj.

Fondovi EU-a predstavljaju skoro 80 posto svih javnih ulaganja u Slovačkoj. S tom pomoći kreirano je 130 hiljada novih radnih mjesta, obnovljeno više od 1.000 škola, 56 bolnica i više od 200 centara za socijalnu pomoć. Rast i radna mjesta promovirani su kroz 26 industrijskih parkova, 116 istraživačkih centara i izravnom pomoći za 570 SME-a. U narednih sedam godina Slovačka može dobiti još 20,3 milijarde eura, što je više nego jednogodišnji nacionalni proračun.

-Čestitam Slovačkoj kako je iskoristila evropske kohezijske fondove, ali i više od toga, što je iskoristila Europu kao okvir za svoje reforme. Svima koji su danas jako negativistički i pesmistični prema Evropi treba samo pokazati tu slovačku statistiku, rekao je Barroso na predavanju na Ekonomskom fakultetu u Bratislavi, u okviru većeg govora o prednostima proširenja EU-a, prenosi Business.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close