Upozorenje

Sindikati najavili masovne prosvjede 27. svibnja

Gospodarstvo / Industrija | 01. 05. 2014. u 11:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine danas su na Izvanrednom kongresu u Sarajevu, potvrdili Odluku Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH o organizovanju Generalnog štrajka upozorenja Saveza samostalnih sindikata BiH, 27. svibnja, i zahtjeve Saveza samostalnih sindikata BiH u navedenoj odluci.

''Štrajk upozorenja bit će održan 27. svibnja u 12.00 sati u svim sindikalnim organizacijama članicama Saveza samostalnih sindikata BiH i trajat će do 14.00 sati. Štrajkom ćemo poručiti na svakom mjestu i u svakoj organizaciji, zahtjeve koje je danas usvojio Glavni odbor'', kazao je danas na pres-konferenciji Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Izrazio je očekivanje da će se štrajku odazvati oko 150.000 radnika.

Štrajkom će se tražiti da se ispuni osam prioritetnih zahtjeva, među kojima su, obvezno usklađivanje najniže neto i bruto satnice s porastom troškova života u skladu s Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju FBiH i poštivanje svih kolektivnih ugovora.

''Bez odgađanja usvojiti pravne akte kojima će se omogućiti da se radnicima poveže radni staž i omogući im odlazak u zasluženu mirovinu, te hitno osigurati sredstava za sukcesivno povezivanje staža radnicima koji su već stekli uvjete za umirovljenje'', obrazložio je drugi zahtjev Brajramović.

Članovi Saveza samostalnih sindikata BiH zahtijevaju da se svim radnicima i građanima bezuvjetno omogući zdravstvena zaštita u osnovnom paketu - primarna zdravstvena zaštita.

Među zahtjevima su i donošenje izmjena i dopuna zakona o stečaju, kojim će biti osigurano da radnici sa svojim ukupnim potraživanjima iz radnog odnosa budu u prvom isplatnom redu.

Bajramović je naglasio i to da se hitno treba donijeti zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, kao i izmjene i dopune Zakona o stečaju kojim će se ograničiti trajanje stečajnog postupka i osigurati da radnici sa svojim ukupnim potraživanjima iz radnog odnosa budu u prvom isplatnom redu, te da stečaj prioritetno služi ozdravljenju poduzeća.

Kao šesti zahtjev Bajramović je naveo hitnu i dosljednju primjenu Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u gospodarskim društvima i bankama.

''Oblasti rada, zapošljavanja, zdravstva i obrazovanja prenijeti isključivo na razinu FBiH, čime će se postići ujednačavanje prava i obveza za sve građane u FBiH i ukinuti nadzorne odbore u svim gospodarskim društvima i javnim poduzećima a većinskim državnim vlasništvom'', kazao je Bajramović.

"Ovi zahtjevi bit će upućeni institucijama sustava koje se zovu izvršna i zakonodavna vlast, poslodavcima na svim razinama i ekonomsko-socijalnim vijećima i oni će, za razliku od prosvjeda, biti predmet pregovora na svim razinama", pojasnio je Bajramović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH uputio je na pres-konferenciji i čestitku povodom Međunarodnog praznika rada.

Kopirati
Drag cursor here to close