Terzić

SDP je krivac za povećanje trošarina!

Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2017. u 13:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada je SDP imenovao upravo Autocesta, u proljeće 2011. godine, zatekli su punu kasu. Zatekli su osigurana sredstva za četiri dionice, u iznosu od skoro 900 milijuna KM. A kada su odlazili, ostavili su dug od 180 milijuna KM! Zato mi je neshvatljivo da se upravo SDP tako grlato bori protiv povećanja trošarina, a potrošili su najviše novca i napravili su najveći dug'', rekao je direktor Autocesta Federacije BiH, Adnan Terzić, u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

Terzić je potvrdio riječi direktora EBRD-a za BiH Iana Browna o usporenoj gradnji autoceste ako se ne poveća trošarina na gorivo.

"Mi ćemo nastaviti gradnju autoceste ali ne možemo značajnije ubrzati gradnju, jer iz postojećih prihoda moramo vraćati dospjele rate za ranije uzete kredite. Mi gradimo autocestu da bude samoodrživa, da se krediti vraćaju iz prihoda od putarine i akcize. Krediti se ne vraćaju iz državnog proračuna nego isključivo od prihoda Autoceste. Dakle propozicije su jasne -ako hoćemo bržu gradnju - moramo povećati akcizu, i EBRD će nam odmah staviti na raspolaganje novih 400 milijuna eura", rekao je Terzić.

Naime, direktor EBRD-a za BiH Ian Brown pojasnio je kako je usvajanje dodatne trošarine na gorivo jedini realni izvor iz kojeg se mogu uredno servisirati nove, veće tranše kredita za cestogradnju.

''Ovo što se skuplja do sada od trošarina na gorivo gotovo u cijelosti ide na vraćanje već uzetih kredita. Dodatno povećanje trošarine potrebno je da bi više novca moglo biti posuđeno i ubrzana gradnja Koridora 5C. Ako to ne bude urađeno, gradnja ove prometnice bit će usporena, bit će građene manje dionice i sve će trajati veoma dugo'', rekao je.

Brown je također rekao kako ne zna iz kojih bi drugih izvora BiH mogla osigurati sredstva za vraćanje duga koji je nastao do sada izgrađenim dionicama (104 kilometra ) autoceste na Koridoru 5C, ali i dug koji će nastati izgradnjom novih 11 dionica, koliko je planirano u sljedeće dvije godine.

Glavnina tog duga, o kojem govori Brown, nastala je u razdoblju od 2010. do 2014. godine, za vrijeme vlasti SDP-a, kada su izgrađene dvije važne dionice: od Sarajeva do Tarčina (oko 760 milijuna KM) i od Međugorja do Bijače (oko 200 milijuna KM), navodi Slobodna Bosna.

Kopirati
Drag cursor here to close