Odblokirali BiH

Šarović: Podržat ću svaki prijedlog koji dolazi iz RS-a

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2017. u 12:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članstvo u Transportnoj zajednici važno je za Bosnu i Hercegovinu i to trebaju spoznati svi sudionici u tom procesu jer će se u Transportnoj zajednici kreirati svi važni regionalni projekti - izjavio je novinarima ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon što ugovor o Transportnoj zajednici nije podržan na sjednici Vijeća ministara BiH

Naglasio je da je tekst jedinstven i da ga nijedna zemlja članica Transportne zajednice ne može mijenjati.

''Tekst je došao od Europske komisije s ciljem da se unaprijedi transportna infrastruktura u ovom regionu. O tome ne treba opterećivati sam pristup BiH Transportnoj zajednici. Nije fer ni dobro da miniramo jedan takav dokument'', kazao je Šarović.

U vezi s tom temom rekao je da je dva puta razgovarao s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, tri puta s ministrom transporta i prometa RS-a Neđom Trninićem dok je bio u Trstu. Također, i dva puta s ministrom pravde Antonom Kasipovićem.

''Rekao sam im da ću podržati svaki prijedlog koji dolazi iz RS-a, mogu imati svoj stav i nemojte da razmišljate hoću li to podržati, ali to nije dovoljno. Morate da vidite što kaže Brisel i partneri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću ministara BiH'', dodaje Šarović smatrajući da ovaj pristup treba osloboditi suvišnih stvari, te da je prijedlog iz RS-a opterećen sa stvarima koje su praktično blokirale i RS i cijelu BiH da pristupi Transportnoj zajednici.

Osim toga, Šarović je danas odgovarajući na novinarska pitanja istakao da je pomogao u pregovorima s vladom Turske da Turska sudjeluje u financiranju važnog pravca koji će povezati glavne gradove BiH i Srbije.

''Turska strana je sa svoje strane odmah osigurala sredstva za izradu projektne dokumentacije i izvedbene projektne dokumentacije i obvezala se da će sudjelovati u financiranju, te očekuje od vlasti da se dogovore o trasi koja će povezati Sarajevo i Beograd. Ukoliko budemo dovoljno glupi nećemo se o tome dogovoriti'', poručio je.

Mišljenja je da je bilo bolje da su Turci rekli "evo dat ćemo vam sredstva i točno utvrdili kuda trasa treba voditi".

''Ako se budem išta pitao moj prijedlog je da trasa ide preko Višegrada i dalje u Srbiju pogotovo što je Srbija rekla da je njena kontakt točka Kontroman, odnosno Višegrad'', kazao je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close