Međunarodni sajam

Sajam ENERGA - Mjesto povezivanja u oblasti energetike i rudarstva

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2016. u 17:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sajam energetike ENERGA u Tuzli od 7. do 9. lipnja okupit će više od sto izlagača iz regije koji će se kroz kolektivne ili pojedinačne izlagačke prostore ili prezentacije predstaviti brojnim posjetiteljima.

''ENERGA je nakon pet godina postojanja izrasla u respektabilnu specijaliziranu poslovnu manifestaciju i jedan je od najznačajnijih poslovnih događaja iz oblasti energije, industrije i rudarstva u regiji'', kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović.

U trodnevnom konferencijskom programu sajma bit će obrađeno više panela vezanih za budućnost razvoja energetskog sektora u BiH, kao i komercijalnih i inovacijskih prezentacija.
Alidžanović je dodao da organizacija sajma omogućava da se u okviru poslovnih susreta B2B ostvare izravni kontakti i upoznavanje s potencijalnim poslovnim partnerima.

Karakteristika ovogodišnjeg sajma, po njegovim riječima, jeste sudjelovanje čeških kompanija putem Veleposlanstva Češke Republike u BiH i državnom agencijom za promociju izvoza Czech Tradea u okviru kolektivnog nastupa ''Češka Republika –zemlja partner''.

''Republiku Češku će na sajmu predstavljati 19, a možda i više kompanija koje su u samom vrhu u području njihovog djelovanja. Njihovo veliko zanimanje za sudjelovanje na sajmu u Tuzli je dokaz da mnoge češke kompanije pridaju veliku važnost energetskom sektoru u BiH, te se nadaju da će uspostaviti dugotrajne poslovne veze s lokalnim partertima'', izjavio je Petr Kašička, šef Odsjeka za trgovinu u Veleposlanstvu Republike Češke u BiH.

Te kompanije uglavnom su iz oblasti rudarstva, inženjeringa, saobraćajne infrastrukture, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

''Nadam se da će snažno prisustvo čeških kompanija biti dodatni impuls za intenziviranje poslovnih odnosa dviju zemalja i da će naše kompanije u potpunosti iskoristiti prilike koje im se pružaju na ovom sajmu'', dodao je Kašička.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je iskazao zadovoljstvo što je od samog osnivanja i početka Energe zajedno s komorskim sustavom uključen kao suorganizator ili partner sajma. Istakao je da je Energa specijalizirani sajam koji je u dosadašnjem razdoblju polučio značajne rezultate, te se smatra jednim od najkvalitetnijih sajmova u BiH.

''Gospodarska komora FBiH je partner sajma kao i prošle godine. Još prošle godine pristao sam da budem predsjednik organizacijskog odbora i posebna mi je čast što je ove godine zemlja partner Češka Republika, koja će se predstaviti s oko 20 izlagača na sajmu'', kazao je predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić.

Dodao je da će tijekom sajamskih aktivnosti organizovati cijeli niz B2B susreta za kompanije kojima pronalaze putem komorskog sustava potencijalne partnere i pregovarače s područja Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Upravo te neizravne aktivnosti, odnosno susreti gospodarstvenika izravno za stolom i razgovori o potencijalnim zajedničkim projektima, te razmjenjivanje ponuda čine ovaj sajam specijaliziranim kada je oblast energetike u pitanju.

Jašarspahić je dodao da će sva tri dana biti ispunjena aktivnostima vezanim za prezentacije tvrtke, razne panel diskusije, sve što je vezano za pojam energetike, tržište električne energije, kao i za sve planove investiranja najvećih energetskih kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close