Cesta prema travniku

Ruski dug plaća izgradnju brze ceste kroz središnju Bosnu

Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2017. u 08:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH prebacit će 120 milijuna maraka „Autocestama FBiH“ za financiranje gradnje brze ceste Lašva – Nević-Polje (Travnik), koja bi se trebala početi graditi na ljeto.

Radi se o sredstvima koja su pripala Federaciji na osnovu isplate klirinškog duga Rusije Bosni i Hercegovini, a sporazum je prije nekoliko dana u Moskvi potpisao državni ministar financija Vjekoslav Bevanda. Čim ova sredstva budu operativna, a to se očekuje u narednim mjesecima, odmah će biti prebačena Autocestama FBiH, što je za Avaz potvrdio i Adnan Terzić, direktor ove kompanije.

''To je najava i obećanje premijera Federacije Fadila Novalića. Istina je da se radi o sredstvima iz klirinškog duga. Mi se već pripremamo za eksproprijaciju zemljišta. Pripremamo i tendersku dokumentaciju, da kada nam prebace sredstva, odmah raspišemo tender za izbor izvođača radova'' kaže Terzić.

Ukupna vrijednost ove dionice duge oko 23,6 kilometara iznosi 183 milijuna eura, a ostatak sredstava bit će osiguran različitim izvorima financiranja. Povezivanjem ove ceste s Koridorom 5C, središnje područje BiH dobilo bi najbolju prometnu vezu sa srednjom Europom i Jadranom na jugu, piše Dnevni avaz.

Predviđena je i gradnja kompletne Lašvanske petlje s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije prometne trake. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 40 milijuna KM, a potrebno je ukloniti 124 objekta.

Cijela dionica prve faze radova podijeljena je na tri poddionice: Lašva - Kaonik, Kaonik
- Vitez i Vitez – Nević-Polje. Polazna točka gradnje je na Koridoru 5C (Lašvanska petlja) i završava se na petlji Nević-Polje u blizini Travnika.

''Autoceste FBiH'' prije mjesec su raspisala i tender za projektiranje druge faze radova, od Nević-Polja do Jajca. Vrijednost ovih radova je 550 milijuna eura. Gradnjom ove dionice stječu se uvjeti za spajanje s Krajinom.

Kopirati
Drag cursor here to close