EU zabrinuta

Rusija o isporuci plina Ukrajini: Ako bude novca, bit će i plina

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2014. u 15:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su propali jučerašnji pregovori ministara energetike Rusije i Ukrajine u Bruxellesu, Rusija za nastavak isporuke prirodnog plina Ukrajini traži financijsku garanciju Europske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz posredovanje komesara Europske komisije za energetiku Gunthera Ottingera u Bruxellesu je jučer održan sastanak ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka i njegovog ukrajinskog kolege Jurija Prodana, ali sastanak nije rezultirao dogovorom o ruskoj isporuci plina Ukrajini.

Napuštajući Bruxelles, ruski ministar Novak je jasno poručio: ''Ako bude novca, bit će i plina'', te dodao da za nastavak pregovora od Europske unije zahtijeva da sa Ukrajinom dogovori financijski sporazum o plaćanju duga za plin.

Posrednik u pregovorima, komesar Ottinger, kazao je da je cilj sastanka bio da se iznađe privremeno rješenje za predstojeću zimu.

Usporedo s tim, šef Europske komisije Jose Manuel Barroso je tijekom protekle noći u nekoliko navrata telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i vršio pritisak da prihvati prijedlog o sporazumu koji bi riješio spor o isporuci plina iz Rusije.

Rusija je u lipnju prekinula isporuku plina Ukrajini, obrazlažući to neisplaćenim ukrajinskih dugom u vrijednosti od 3,1 milijardu dolara. Ukrajinska i ruska strana su na sastanku 21. listopada postigle dogovor o isplati duga i novoj tarifnoj cijeni plina za predstojeću zimu, a Rusija je Ukrajini dala rok od sedam dana da nađe kredit za isplatu duga. Prema tom sporazumu, Rusija bi trebala do ožujka naredne godine Ukrajini isporučivati plin po cijeni od 385 dolara za tisuću kubnih metara plina, a Ukrajina bi taj plin trebala plaćati avansno.

Europa preko cjevovoda kroz Ukrajinu iz Rusije dobiva ukupno 15 posto plina koji troši. Nesuglasice o isporuci ruskog plina Ukrajini uzrokuju zabrinutost u Europskoj uniji, koja bi mogla osjetiti posljedice tih sporova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close