Kupovina

Rusi žele banke na Balkanu

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2014. u 07:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupci s najviše zanimanja za ulaganje u banke na Balkanu su iz Rusije, čiji biznismeni imaju veliki interes da uđu na to tržište, piše u svom vikend izdanju ugledni američki njujorški magazin Forbes.

Kako se navodi u tekstu, u utrci za kupovinu poslovnice austrijske Hypo banke u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori su ruski milijarder Igor Kim i bugarski biznismen Denis Barekov, kojega, kako piše Frances Coppola, novinarka Forbesa, podržava ruska VTB banka.

Najozbiljniji potencijalni investitor je "Millhouse Capital UK" iz Londona, odnosno njezin američki ogranak "Millhouse Capital Investment Group", iza kojeg također stoji ruski kapital.

Naime, kako je napisala Coppola, formalni vlasnik firme "Millhouse Capital UK" iz Londona je njemački biznismen Ralf Dodt, koji, kako navodi, vjerojatno nije pravi vlasnik. Ona je podsjetila da se Dodt prvi put pojavio kao direktor kompanije za pružanje financijskih usluga "Global Trade" iz Londona, u vezi s kojom su britanske vlasti 2010. godine izdale službeno upozorenje radi sumnje na njezine aktivnosti, prenijele su Nezavisne novine.

Nakon gašenja ove firme, Dodt je, kako piše Coppola, u Londonu osnovao "Rosneft" kao holding kompaniju bez podružnica, a i ta firma je ugašena prošle godine.

"Što radi njemački biznismen u Londonu osnivajući kompanije čija se imena mogu dovesti u vezu s ruskim interesima? I odakle dolazi njegov novac? Meni on izgleda kao paravan i iz svega zaključujem da iza njega stoji veliki ruski interes. Ako je to tako, onda postoji objašnjenje za njegov iznenadni interes u kupovini banaka na Balkanu", navodi Coppola.

Njezina teza je da, s obzirom na to da EU uvodi sankcije Rusiji, nijedna ruska ponuda za kupovinu Hypo banke iz formalnih razloga neće moći biti prihvaćena, zbog čega se ruski biznismeni odlučuju kandidirati preko posredničkih firmi registriranih u EU.

"Investment banka iz Londona koju vodi njemački državljanin bi bila u mogućnosti da kupi ove balkanske banke. Čini se da je tajming za Dodtovu ponudu previše očigledan da bi bio slučajan. Izgleda da je neko u Rusiji jako, jako zainteresiran za udio u balkanskom bankarskom sustavu", zaključuje ona.

Austrija je, inače, uspješno sanirala Hypo banku, nakon čega je odlučila prodati je.

Kopirati
Drag cursor here to close